gastronomia, Ramon Cabau
Ramon Cabau, un senyor de barcelona
Ramón Cabau, nascut el 1924, era llicenciat en Dret i en Farmàcia. També era perit agrònom.
Al 1962, va obrir a Barcelonael restaurant Agut d’Avinyó, que a finals dels seixanta havia adquirit ja un notable prestigi, i en els setanta es va convertir en un temple gastronòmic.
En el seu restaurant s’experimentava amb la nouvelle cuisine, i es defensava el producte de qualitat i de temporada ( mític el plat de mongetes amb caviar).
Cabau, gaudia especialment de la seva cerimònia quotidiana d’anar a comprar a La Boqueria. No es limitava a comprar: suggeria idees, proposava millores, animava als venedors a incorporar un o altre producte en la seva oferta. Va ser Cabau qui va convèncer a Llorenç Petràs, (avui tota una institució), criador de pollastres a prop de Montserrat, perquè obrís una parada de bolets al mercat barceloní.
El 1984, Cabau va deixar el restaurant. Però va seguir acudint a la Boqueria, convertit ara en proveïdor: venia les verdures que conreava a la seva finca de Canet de mar, al nord de Barcelona.
El 31 de març de 1987, com cada matí, Ramon Cabau va aparèixer a La Boqueria, va lliurar una flor a cada un dels seus amics del mercat, va parlar amb diversos d’ells, va donar una última volta d’honor i poc després de les nou, va demanar un got d’aigua. Amb l’aigua va ingerir una pastilla de cianur. Va morir allà mateix.
Llorenç Petràs, recorda que sols va poder córrer a donar una manotada al got de cianur quant la dosis ja era letal, i sostenir en braços al seu bon amic i escoltar les seves últimes paraules «pensava que això era més ràpid».
Ara, un dels carrerons que des de la Rambla s’endinsen a La Boqueria porta el nom de Ramon Cabau.
Aquesta és una entrevista feta el 18 d’octubre del 1985 pel gran Jordi Estadella, al programa Piano Bar de TV3, amb guions de Manolo Vazquez Montalvan, on podreu veure com era d’interessant l’argumentari d’aquest gran home.