El condicionament de l’etiqueta

aa+fmri image

Pel que fa a l’estudi del cervell, a principis de la dècada dels 90, arribà una tecnologia que suposà una revolució; el fMRI (Imatge per ressonància magnètica funcional).

A  l’utilitzar una zona del cervell, n’augmenta el flux de sang que la rega. Per tant, mesurant aquestes variacions de pressió  sanguínia mentre es realitza una acció determinada, se sap quina zona del nostre cervell és la responsable d’una capacitat cognitiva determinada.
Això va obrir les portes a les disciplines emergents com ara la neuroeconomia, que analitzava la nostra presa de decisions, o el neuromàrqueting que investigava el comportament del consumidor.   
cascos eegep braincap fmri

A una universitat Californiana, fa uns anys és va fer un estudi en el camp de la recerca en neurociència cognitiva, on s’analitzà l’estrat més biològic dels nostres pensaments i la nostra conducta. L’estudi consistia en introduir uns quants voluntaris en un escàner cerebral, i van fer-los tastar dos vins diferents. Tots dos eren vins monovarietals de Cabernet Sauvignon, però un valia 90 dòlars i l’altre 5 dòlars. Els participants coneixien el preu de cada vi abans de tastar-lo, i quan el hi van preguntar quin dels dos els havia agradat més, la immensa majoria va contestar que el vi car. No es tractava solament d’un judici racional a posteriori. L’escàner cerebral va confirmar més activitat a la zona del plaer quan els voluntaris prenien el vi car.

La gràcia de l’estudi es que els científics havien bescanviat les etiquetes del vi.
Conclusió: conèixer el preu del vi no només et condiciona de manera subjectiva, sinó que la sensació física de satisfacció que experimentes al teu cervell també és considerablement més gran. 
Condicionament de l’etiqueta  
Per  això, sempre que tastem vins, tant a nivell professional o com per hedonisme,  entre sumilleres i aficionats al vi, tastem les ampolles amb l’ampolla tapada ( a cegues) ,  ja que, vulguem o no, una etiqueta que posi Lidl o que posi Vega Sicilia, massa sovint et condiciona.
Font: El lladre de cervells, Pere Estupinyà, la Magrana. 
Versión Castellana
Al utilizar una zona del cerebro, aumenta el flujo de sangre que la riega. Por lo tanto, midiendo estas variaciones de presión sanguínea mientras se realiza una acción determinada, se sabe qué zona de nuestro cerebro es la responsable de una capacidad cognitiva determinada.
A principios de la década de los 90, llegó una tecnología que supuso una revolución, el fMRI (Imagen por resonancia magnética funcional). Esto abrió las puertas a las disciplinas emergentes como la neuroeconomia, que analizaba nuestra toma de decisiones, o el neuromàrqueting que investigaba el comportamiento del consumidor.
En una universidad Californiana, hace unos años se realizó un estudio en el campo de la investigación en neurociencia cognitiva, donde se analizó el estrato más biológico de nuestros pensamientos y nuestra conducta. El estudio consistía en introducir unos cuantos voluntarios en un escáner cerebral, y hacerles catar dos vinos diferentes. Ambos eran vinos monovarietales de Cabernet Sauvignon, pero uno valía 90 dólares y el otro 5 dólares. Los participantes conocían el precio de cada vino antes de probarlo, y cuando se les preguntó cuál de los dos les había gustado más, la inmensa mayoría contestó que el vino caro. No se trataba solamente de un juicio racional a posteriori. El escáner cerebral confirmó más actividad en la zona del placer cuando los voluntarios tomaban el vino caro.
La gracia del estudio es que los científicos habían cambiado  las etiquetas del vino.
Conclusión: conocer el precio del vino no sólo te condiciona de manera subjetiva, sino que la sensación física de satisfacción que se experimenta en el cerebro también es considerablemente mayor.
Es lo que se llama el condicionamiento  de la etiqueta.
Por eso, siempre que catamos vinos, tanto a nivel profesional como a nivel hedónico, entre sumilleres y aficionados al vino, catamos las botellas con la botella tapada (a ciegas), ya que, queramos o no, una etiqueta que ponga Lidl o que ponga Vega Sicilia, a menudo, te condiciona.
Fuente: El ladron de cerebros, Pere Estupinyà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Skip to content