Begudes energètiques i alcohol

begudes+energetiques

És una de les tendències de la nits dels caps de setmana: barrejar alcohol amb begudes energètiques. Un nou estudi, publicat a la revista Alcoholism: Clinical&Experimental Research, demostra que aquesta combinació pot augmentar els riscos associats a la ingesta exclusiva d’alcohol.

Van escollir a 56 universitaris nord-americans amb edats entre els 21 i 33 anys. De forma aleatòria van ser assignats a quatre grups: uns van prendre només alcohol, altres ho van combinar amb begudes energètiques, alguns van ingerir aquestes consumicions i altres una beguda inactiva a manera de placebo. Els investigadors van observar els seus comportaments després de beure i els van demanar que exposessin els seus sentiments i sensacions sobre el seu nivell d’estimulació, sedació, capacitats sensorials i grau d’intoxicació.
Tots els que havien begut tenien menor control sobre els seus impulsos, però, els que van prendre el còctel de begudes creien tenir més domini que aquells que només havien ingerit alcohol, la qual cosa augmenta el risc que realitzin actes com conduir en estat d’embriaguesa. Això es deu, segons conclouen, a un significatiu augment de l’estimulació que es dóna en aquest grup específic.
Cal subratllar que aquestes consumicions tenen alts nivells de cafeïna, fins a tres i quatre vegades més que una beguda de cola. Aconsegueixen emmascarar els efectes de l’alcohol i enganyar al consumidor, fent-li creure que no està tan afectat o tant begut i que, per tant, podria seguir prenent unes copes més o realitzar tasques per a les quals no està preparat, com posar-se al volant.
Seria recomanable posar en les begudes energètiques una etiqueta d’advertència que digui que no haurien de barrejar-se amb l’alcohol“, diu Cecile Marczinski, professora de la Universitat de Kentucky (EUA). Aposta, a més, per informar la població dels seus efectes a curt i llarg termini sobre la seva salut.
Segons els metges, els qui són més sensibles a la cafeïna poden patir alteracions en la freqüència cardíaca i la tensió arterial. Si la beguda energètica també conté taurina (un aminoàcid), poden presentar arítmies i taquicàrdies. A llarg termini, el consum d’aquest tipus de begudes pot provocar malalties greus, com tumors, fetge gras, hepatitis o cirrosi.
Versión Castellana
Bebidas energéticas y alcohol
Es una de las tendencias en la noche de los sábados: mezclar alcohol con bebidas energéticas. Un nuevo estudio, publicado en la revista Alcoholism: Clinical&Experimental Research, demuestra que esta combinación puede aumentar los riesgos asociados a la ingesta exclusiva de alcohol.
Escogieron a 56 universitarios estadounidenses con edades entre los 21 y 33 años. De forma aleatoria fueron asignados a cuatro grupos: unos tomaron sólo alcohol, otros lo combinaron con bebidas energéticas, algunos ingirieron estas consumiciones y otros una bebida inactiva a modo de placebo. Los investigadores observaron sus comportamientos después de beber y les pidieron que expusieran sus sentimientos y sensaciones sobre su nivel de estimulación, sedación, capacidades sensoriales y grado de intoxicación.
Todos los que habían bebido tenían menor control sobre sus impulsos, sin embargo, los que tomaron el cóctel de bebidas creían tener más dominio que aquellos que sólo habían ingerido alcohol, lo que aumenta el riesgo de que realicen actos como conducir en estado de embriaguez. Esto se debe, según concluyen, en un significativo aumento de la estimulación que se da en este grupo específico.
Hay que subrayar que estas consumiciones tienen altos niveles de cafeína, hasta tres y cuatro veces más que una bebida de cola. Consiguen enmascarar los efectos del alcohol y engañar al consumidor, haciéndole creer que no está tan afectado o tan bebido y que, por tanto, podría seguir tomando unas copas más o realizar tareas para las que no está preparado, como poner al volante.
Sería recomendable poner en las bebidas energéticas una etiqueta de advertencia que diga que no deberían mezclarse con el alcohol“, apunta Cecile Marczinski, profesora de la Universidad de Kentucky (EEUU). Apuesta, además, para informar a la población de sus efectos a corto y largo plazo sobre su salud.
Según los médicos, quienes son más sensibles a la cafeína pueden sufrir alteraciones en la frecuencia cardiaca y la tensión arterial. Si la bebida energética también contiene taurina (un aminoácido), pueden presentar arritmias y taquicardias. A largo plazo, el consumo de este tipo de bebidas puede provocar enfermedades graves, como tumores, hígado graso, hepatitis o cirrosis.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Skip to content