Tast de la Setmana. Rueda.

Aquesta setmana hem fet un tast de vins de Verdejo, de la DO Rueda.
Pera fer vins blancs a Rueda, les varietats autoritzades són la verdejo, Sauvignon Blanc, Viura i Palomino fino.
El consell regulador classifica els vins en:
Rueda Verdejo: elaborat amb un 85% mínim de vi Verdejo, amb una graduació mínima de 11,5 °.
Rueda: Vi elaborat amb un 50% mínim de la varietat Verdejo.
Rueda Sauvignon: amb un mínim del 85% de la varietat Sauvignon Blanc. mínim de 11º.
Rueda Espumoso: Segona fermentació en ampolla i un mínim de 9 mesos de criança en ampolla. Segons siguin Secs o Semisecs s’elaboraran amb un mínim del 50% de raïm Verdejo i si són Brut o Brut Nature s’elaboraran amb un mínim del 85% de raïm Verdejo. mínim de 11,5°.
Rueda Dorado: Vi de licor, sec, obtingut per criança oxidativa. Ha de romandre en roure, com a mínim, els dos últims anys immediatament anteriors a la seva comercialització. Graduació no inferior a 15 °.
Aquesta setmana hem tastat a cegues 10 vins de la zona.
cata+vinos+rueda+tast+vins+r
JF Lurton 2010.                                                                                    Preu: 7,89€
Jacques i François Lurton, fills d’André Lurton (Châteaux Bonnet, La Louvière, Dauzac …), són la cinquena generació d’una de les famílies amb més renom de la viticultura de Bordeus. En el transcurs dels últims 20 anys, han sabut guanyar-se una reputació pròpia, després d’haver recorregut molts quilòmetres a través de tot el món buscant nous reptes, les millors finques i les condicions més idònies per al cultiu de la vinya.
Martivilli verdejo 2010                                                                        Preu: 6,35€
Celler Angel Lorenzo Cachazo, realitzen la primera elaboració de vins l’any 1988, encara que la família té una llarga tradició vitivinícola. Els avis i besavis ja cuidaven les seves vinyes per produir raïm amb el qual posteriorment elaboraven vi a les seves antigues bodegues subterrànies.
José Pariente 2010, Bodegas Dos Victorias                                         Preu: 9,20€
Victoria Pariente i Victoria Benavides són les ànimes del projecte. “Jose Pariente” és un vi 100% verdejo, procedent de la vinya de la família, de 23 anys d’antiguitat, ubicat al terme municipal de Rueda.
Basa 2010, 85% Verdejo, Viura i Sauvignon Blanc.                              Preu: 7,30€
Pablo Eguzkiza i Telmo Rodríguez, decidiren crear la “Compañia de vinos Telmo Rodríguez”, centrada en la utilització únicament de varietats autòctones de zones originals. Elaboren vins en diferents zones d’Espanya com Cigales, Rioja, Galícia, Ribera de Duero, Toro, Àvila, Màlaga, Alacant i Rueda.
Marques de Riscal 2010, Verdejo (85%) Viura (15%)                       Preu: 7,75€
A principis de la dècada dels setanta Marquès de Riscal, amb l’assessorament de Emile Peynaud prenen la decisió d’elaborar vins blancs, i desprès de 2 anys de proves, es decidires per Rueda.
El perro verde 2011. Bodegas Lorenzo cahazo.                                   Preu: 7,50€
Aquest és uns dels vins del projecte personal de vins de línia blanca (vins per encàrrec) de Quim Vila, propietari de Vilaviniteca, tenda de vins situada a Barcelona.
Ossian 2009. Ossian vides y vinos.                                                       Preu: 19,00€
100% Verdejo, de vinyes centenàries prefiloxeriques. Verema manual, rigorosa taula de selecció. Vinificació amb raïms sencers, sense desrapar i amb un premsat molt suau, utilitzant només els mostos flor. Fermentat amb llevats autòctons. Criança en fusta francesa, de les quals un 20% noves, 40% d’un vi, i 40% de dos vins per completar una criança de nou mesos d’estil borgonyó, amb batonnage sobre les seves mares.
Quinta apolonia 2010, Bodega Belondrade y Lurton.                           Preu: 11,25€
Es tracta d’un acoblament de dos vins diferents de varietal verdejo. El primer està elaborat amb el raïm de les vinyes més joves del celler i està fermentat lentament en dipòsits d’acer inoxidable. El segon (gairebé un terç del cupatge), es un vi envellit durant 3 mesos sobre les seves mares, en botes de roure francès. Es un vi que surt con a VT de Castilla.
Shaya 2010. Bodegas y viñedos shaya habis                                         Preu: 7,95€
Al sud-oest de la província de Segòvia, dins de la DO Rueda , aquest celler disposa de vinyes de verdejo molt velles, baix rendiment, ceps plantats en vas i en sòls sorrencs (molts encara amb peu franc). L’enòloga Belinda Thompson, del celler australià Crawford River (Victoria), s’ocupa de la direcció tècnica.
Menganito 2010. Viñedos de nieva, verdejo 100%.                             Preu: 5,95€
Aquest és uns dels vins del projecte personal de vins de línia blanca (vins per encàrrec) de la distribuïdora de vins cuveé 3000, situada a Barcelona. Els vi està elaborat pel celler Viñedos de nieva SL, verdejo 100%.
D’entre ells destaco el vi José Pariente, tot i ser un 2010, es va oferir molt expressiu en nas, de fet va ser el més expressiu de tots els vins tastats, mostrant-se dens, exòtic, fresc, tropical, i amb una boca llarga i molt agradable. Una molt bona opció com a vi jove de la Zona, com aperitius i per entrants lleugers.
Pel que fa als vins amb fusta, destaco el Quinta Apolonia, nas de fruita madura (fruita dessecada, préssec, mel, mantega), records fumats i minerals, complex, amb perfil untuós en boca, i molt persistent. Un vi per menjars més potents, i per beure’l amb calma.
Versión castellana

Essta semana hemos catado vinos de Verdejo, de la DO Rueda.
Para hacer vinos blancos en Rueda, las variedades autorizadas son la Verdejo, Sauvignon Blanc, Viura y Palomino fino.
El consejo regulador clasifica los vinos de Rueda en:
Rueda Verdejo: con un 85% mínimo de vino Verdejo i con una graduación mínima de 11,5 °.
Rueda: Vino elaborado con un 50% mínimo de la variedad Verdejo.
Rueda Sauvignon: con un mínimo del 85% de la variedad Sauvignon Blanc. mínimo de 11 º.
Rueda Espumoso: Segunda fermentación en botella y un mínimo de 9 meses de crianza en botella. Según sean Secos o Semisecos elaborarán con un mínimo del 50% de uva Verdejo y si son Brut o Brut Nature se elaborarán con un mínimo del 85% de uva Verdejo. mínimo de 11,5 °.
Rueda Dorado: Vino de licor, seco, obtenido por crianza oxidativa. Debe permanecer en roble, como mínimo, los dos últimos años inmediatamente anteriores a su comercialización. Graduación no inferior a 15 °.
Hemos catado a ciegas 10 vinos de la zona.
JF Lurton 2010.                                                                       Precio: 7,89 €
Jacques y François Lurton, hijos de André Lurton (Châteaux Bonnet, La Louvière, Dauzac …), son la quinta generación de una de las familias con más renombre de la viticultura de Burdeos. En el transcurso de los últimos 20 años, han sabido ganarse una reputación propia, después de haber recorrido muchos kilómetros a través de todo el mundo buscando nuevos retos, las mejores fincas y las condiciones más idóneas para el cultivo de la vid.
Martivilli Verdejo 2010                                                           Precio: 6,35 €
Bodega Angel Lorenzo Cachazo, realizan la primera elaboración de vinos en el año 1988, aunque la familia tiene una larga tradición vitivinícola. Los abuelos y bisabuelos ya cuidaban sus viñedos para producir uva con el que posteriormente elaboraban vino en sus antiguas bodegas subterráneas.
José Pariente 2010, Bodegas Dos Victorias                             Precio: 9,20 €
Victoria Pariente y Victoria Benavides son las almas del proyecto. “Jose Pariente” es un vino 100% verdejo, procedente de la viña de la familia, de 23 años de antigüedad, ubicado en el término municipal de Rueda.
Basa 2010, 85% Verdejo, Viura y Sauvignon Blanc.                  Precio: 7,30 €
Pablo Eguzkiza y Telmo Rodríguez, decidieron crear la “Compañía de vinos Telmo Rodríguez”, centrada en la utilización únicamente de variedades autóctonas de zonas originales. Elaboran vinos en diferentes zonas de España como Cigales, Rioja, Galicia, Ribera de Duero, Toro, Ávila, Málaga, Alicante y Rueda.
Marques de Riscal 2010, Verdejo (85%) Viura (15%)             Precio: 7,75 €
A principios de la década de los setenta Marqués de Riscal, con el asesoramiento de Emile Peynaud toman la decisión de elaborar vinos blancos, y después de 2 años de pruebas, se decidieron por Rueda.
El perro verde 2011. Bodegas Lorenzo cahazo.                         Precio: 7,50 €
Este es uno de los vinos del proyecto personal de vinos de línea blanca (vinos por encargo) de Quim Vila, propietario de Vilaviniteca, tienda de vinos ubicada en Barcelona.
Ossian 2009. Ossian vidas y Vinos.                                            Precio: 19,00 €
100% Verdejo, de viñas centenarias prefiloxericas. Vendimia manual, rigurosa mesa de selección. Vinificación con uvas enteras, sin despalillar y con un prensado muy suave, utilizando sólo mosto flor. Fermentado con levaduras autóctonas. Crianza en madera francesa, de las cuales un 20% nuevas, 40% de un vino, y 40% de dos vinos, para completar una crianza de nueve meses, con batonnage sobre sus madres.
Quinta Apolonia 2010, Bodega Belondrade y Lurton.                Precio: 11,25 €
Se trata de un acoplamiento de dos vinos diferentes de varietal verdejo. El primero está elaborado con la uva de las viñas más jóvenes de la bodega y está fermentado lentamente en depósitos de acero inoxidable. El segundo (casi un tercio del coupage), es un vino envejecido durante 3 meses sobre sus lías, en barricas de roble francés. Es un vino que sale como VT de Castilla.
Shaya 2010. Bodegas y viñedos shaya Habis                              Precio: 7,95 €
Situada Al suroeste de la provincia de Segovia, dentro de la DO Rueda, esta bodega dispone de viñedos de verdejo muy viejos, de bajo rendimiento, cepas plantadas en vaso y en suelos arenosos (muchos todavía con pie franco). La enóloga Belinda Thompson, de la bodega australiana Crawford River (Victoria), se ocupa de la dirección técnica.
Menganito 2010. Viñedos de Nieva, verdejo 100%.                  Precio: 5,95 €
Este es uno de los vinos del proyecto personal de vinos de línea blanca (vinos por encargo) de la distribuidora de vinos cuvée 3000, situada en Barcelona. Este vino es elaborado por Viñedos de Nieva SL.
De entre los vinos catados, destaco el vino José Pariente, a pesar de ser un 2010, se ofreció muy expresivo en nariz, de hecho fue el más expresivo de todos los vinos catados, mostrándose denso, exótico, fresco, tropical, y con una boca larga y muy agradable. Una muy buena opción como vino joven de la Zona, como aperitivos y para entrantes ligeros.
En cuanto a los vinos con madera, destaco el Quinta Apolonia, con una esplendida nariz de fruta madura (fruta desecada, melocotón, miel, mantequilla), recuerdos ahumados y minerales, complejo, con perfil untuoso en boca, y muy persistente. Un vino para comidas más potentes, y por beberlo con calma. I disfrutarlo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Skip to content