Tast de la Setmana, Bierzo.

040120121292+tast
Aquesta setmana hem fet un tast de vins del Bierzo, on hem pogut veure els diferents estils que poden trobar a la Zona.  
La comarca del Bierzo se situa al nord-oest de la província de Lleó i dins de la comunitat autònoma de Castella i Lleó.
Les varietats autoritzades a la DO Bierzo són mencia i garnatxa tintorera en negres i Godello, Doña blanca, Palomino i Malvasia en blanques.
Tipus de vi
1.Blancs. De l’any. Elaborats amb les varietats, Godello i Palomino. entre 10 i 13 graus.
2.Negres Joves. De l’any. Elaborats com a mínim amb el 70% de Mencía i amb graduacions alcohòlica entre 11 i 14 graus. .
3.Vells sense Criança. Amb barems analítics determinats i en què ha de figurar l’anyada.
4.Rosats. Procedents de raïm negre (amb un 50% de Mencía), o de mescles de raïm negre i blanc. Graduació alcohòlica entre 11 i 14 graus.
5.Criances. Amb una criança mínima de dos anys dels quals, 6 mesos estaran en bótes de roure de capacitat inferior a 1.000 lts.
6.Reserves. Romandran 12 mesos en bóta de roure i 24 més en ampolla en total 3 anys. Els blancs i rosats romandran 6 mesos en bóta de roure i 18 mesos en ampolla en total 2 anys.

Pittacum 2007, Viñedos y bodegas Pittacum                                       9.95€

La filosofia de Viñedos y bodegas Pittacum és clara: crear vins amb personalitat sense renegar del caràcter que els imprimeix la varietat Mencía, la zona i el clima. Trien només les vinyes velles de 50 a 80 anys d’edat, ubicades en sòls pobres i amb produccions controlades. Fa una criança de 6 mesos en fusta.
Jarabe de Almazcara, Bodegas Almázcara Majara, S.L.                  17.95€
Javier Alvarez Alvarez , Manuel Benito Otero Vuelta (enologia), Raúl Garcia Magan. Projecte personal de Javier Alvarez, directiu d’una multinacional, afincat a catalunya. 8 mesos de fusta, 13000 ampolles.
Dominio de tares cepas viejas, viñedos y bodegas dominio de tares 14.00€
Vinyes de 60 anys que creixen en terrasses i vessants amb sòls de grava i pissarra fèrrica. Criança en bótes de roure francès (Allier i Nevers) i americà (Missouri i Virgínia), de torrats lleuger, mig i fort, d’1 a 2 anys d’ús, on realitzarà la fermentació malolàctica i envelliment durant 9 mesos.
Dargo 2009. Raúl Perez                                                                      8.30€
Dins d’un projecte anomenat Geografias Liquidas, és una aposta per l’expressió neta de varietats autòctones en diferents llocs d’Espanya. Es ven com a vi de taula i no llueix l’etiqueta de la DO Bierzo, tot i que la base són vinyes de Valtuille de Abajo. Vi sense fusta, pura fruita.
Lalama 2007, Dominio de Bibei                                                         15.89€
DO Ribera Sacra, mencia, brancellao i garnatxa tintorera. Enologia a carrec de Sara Perez. 20 mesos en fusta i 18 en ampolla abans de sortir al mercat. Vinyes d’edat entre 5 i 100 anys, producció molt baixa, terrenys franco arenosos. Exposició oest.
Petalos del bierzo, Descendientes de J.Palacios                                  13.00€
Corullón és terra de turons, de vessants de pissarra antiga, i de raïm mencía, un entorn privilegiat que Ricardo Pérez Palacios i Álvaro Palacios van descobrir el 1999.
Vinya repartides en gairebé 200 parcel•les, plantades de ceps vells de gran qualitat i en sòls molt empinats, que Ricardo i Álvaro cultiven per mètodes biodinàmics.
Lagar do Caxan, Bodega antonio José Silvia Broco                              3.95€
Elaborat per Silvia broco, procedent de mencia de vinyes de 70 anys de la població Villafranca del Bierzo, ha estat 12 mesos en fusta francesa.
El Castro del Valtuille, bodegas y viñedos Castro Ventosa                  13.26€
Celler familiar ubicada a Valtuille de Abajo, a la comarca del Bierzo. Són unes 300 parcel•les assentades sobre diferents sòls i diferents orientacions garantint així la diversitat organolèptica dels vins. Al voltant del 80% de la vinya, d’unes 60 hectàrees, té més de 50 anys.
Losada, losada vinos de Finca                                                               12.99€
El vi bàsic per descobrir el perfil d’elegància que Losada aporta al nou Bierzo en una elaboració molt fàcil de gaudir, vinyes velles de mencia en suaus vessants d’argila. Criança de 10 mesos en bótes de roure francès i americà.
cuatro pasos, Martin Codax                                                                    6.35€
Quatre finques: Otero, Hornija, Corullón i Valtuille formen quatre referents geogràfics que defineixen el caràcter de la seva gent i la peculiar forma de conrear les seves vinyes. 100% Mencía , vinyes de més de 80 anys, procedents de sòls pissarrosos situats en zones altes de la comarca del Bierzo, amb una criança de 2 mesos.
D’entre tots ells va destacar el vi de Lagar de Caxan, un vi teòricamnet modest, de fet el més econòmic del tast, un vi de 3,95€. En nas es va mostrar molt net, floral i fresc amb una fruita vermella molt marcada, acompanyada d’uns suaus records de la seva criança en fusta. Va ser la sorpresa del tast i el vi més valorat per a tots. En segon lloc va destacar el vi Dardo fet per a en Raúl Perez, i el Dominio de Tares amb una fusta molt marcada.

El vi Lalama mostrava signes d’un possible TCA, amb un nas rar i evolucionat. Li haurem de donar una altre oportunitat en posteriors tastos.
Versión castellana
La Comarca del Bierzo se sitúa al noroeste de la provincia de León y dentro de la comunidad autónoma de Castilla y León.
Las variedades autorizadas en la DO Bierzo són mencia y garnacha tintorera en tintas y godello, doña blanca, palomino y malvasia en blancas.
Tipos de vino
1.Blancos. Del año. Elaborados con las variedades Doña Blanca, Godello y Palomino. entre 10 y 13 grados.
2.Tintos Jóvenes. Del año. Elaborados como mínimo con el 70% de Mencía y con graduaciones alcohólica entre 11 y 14 grados. .
3.Viejos sin Crianza. Con baremos analíticos determinados y en los que debe figurar la añada.
4.Rosados. Procedentes de uvas tintas (con un 50% de Mencía), o de mezclas de uvas tintas y blancas. Graduación alcohólica entre 11 y 14 grados.
5.Crianzas. Con una crianza mínima de dos años de los cuales, 6 meses estarán en barricas de Roble de capacidad inferior a 1.000 lts.
6.Reservas. Permanecerán 12 meses en barrica de Roble y 24 más en botella en total 3 años. Los blancos y rosados permanecerán 6 meses en barrica de Roble y 18 meses en botella en total 2 años.


Pittacum 2007, Viñedos y bodegas Pittacum                                          9.95€
La filosofía de Pittacum es crear vinos con personalidad sin renegar del carácter que les imprime la variedad Mencía, la zona y el clima. Eligen sólo las viñas viejas de 50 a 80 años de edad, ubicadas en suelos pobres y con producciones limitadas. Crianza de 6 meses en madera.
Jarabe de Almazcara, Bodegas Almázcara majar, SL                          17.95€
Javier Alvarez Alvarez, Manuel Benito Otero Vuelta (enología), Raúl García Magan. Proyecto personal de Javier Alvarez, directivo de una multinacional, afincado en Cataluña. 8 meses de madera, 13.000 botellas.
Dominio de Tares Cepas viejas, viñedos y bodegas Dominio de tares  14.00€
Viñas de 60 años que crecen en terrazas y laderas con suelos de grava y pizarra férrica. Crianza en barricas de roble francés (Allier y Nevers) y americano (Missouri y Virginia), de tostados ligero, medio y fuerte, de 1 a 2 años de uso, donde realizará la fermentación maloláctica y envejecimiento durante 9 meses.
Dargo 2009. Raúl Perez                                                                           8.30€
Dentro de un proyecto llamado geografías Liquidas, es una apuesta por la expresión neta de variedades autóctonas en diferentes lugares de España. Se vende como vino de mesa y no luce la etiqueta de la DO Bierzo, aunque la base son viñedos de Valtuille de Abajo. Vino sin madera, pura fruta.
Lalama 2007, Dominio de Bibei                                                              15.89€
DO Ribera Sacra, mencía, Brancellao y Garnacha Tintorera. Enología a cargo de Sara Pérez. 20 meses en madera y 18 en botella antes de salir al mercado. Viñas de edad entre 5 y 100 años, producción muy baja, terrenos franco arenosos. Exposición oeste.
Petalos del bierzo, Descendientes de J. Palacios                                     13.00€
Corullón es tierra de colinas, de laderas de pizarra antigua, y de uva mencía, un entorno privilegiado que Ricardo Pérez Palacios y Álvaro Palacios descubrieron en 1999.
Viña repartidas en casi 200 parcelas, plantadas de cepas viejas de gran calidad y en suelos muy empinados, que Ricardo y Álvaro cultivan con métodos biodinámicos.
Lagar do Caxan, Bodega Antonio José Silvia Broca                                 3.95€
Elaborado por Silvia broca, procedente de mencía de viñas de 70 años de la población Villafranca del Bierzo, ha sido 12 meses en madera francesa.
El Castro de Valtuille, bodegas y viñedos Castro Ventosa                      13.26€
Bodega familiar ubicada en Valtuille de Abajo, en la comarca del Bierzo. Son unas 300 parcelas asentadas sobre diferentes suelos y diferentes orientaciones garantizando así la diversidad organoléptica de los vinos. Alrededor del 80% de la viña, de unas 60 hectáreas, tiene más de 50 años.
Losada, losada vinos de Finca                                                                  12.99€
El vino básico para descubrir el perfil de elegancia que Losada aporta al nuevo Bierzo en una elaboración muy fácil de disfrutar, viñas viejas de mencía en suaves laderas de arcilla. Crianza de 10 meses en barricas de roble francés y americano.
Cuatro pasos, Martin Codax                                                                     6.35€
Cuatro fincas: Otero, Hornija, Corullón y Valtuille forman cuatro referentes geográficos que definen el carácter de su gente y la peculiar forma de cultivar sus viñedos. 100% Mencía, viñas de más de 80 años, procedentes de suelos pizarrosos situados en zonas altas de la comarca del Bierzo, con una crianza de 2 meses.

De entre todos ellos destacó el vino de Lagar de Caxan, un vino teóricamente modesto, de hecho el más económico de la cata, un vino de 3,95 €. En nariz se mostró muy limpio, floral y fresco con una fruta roja muy marcada, acompañada de unos suaves recuerdos de su crianza en madera. Fue la sorpresa de la cata y el vino más valorado por todos. En segundo lugar destacó el vino Dardo hecho por Raúl Pérez, y el Dominio de Tares con una madera muy marcada.
El vino Lalama mostraba signos de un posible TCA, con una nariz extraña y evolucionada. Le tendremos que dar otra oportunidad en posteriores catas.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Skip to content