La notícia queia a través de la xarxa social Twitter a la tarda del 3 de maig.
Membres de l’Institute of Masters of Wine (IMW) com Tim Atkin i Jeannie Cho Lee ‘tuitejaven’ el brevíssim anunci, dues línies i mitja, que la directora d’aquesta institució, Siobhan Turner, acabava de penjar a la seva pàgina web: “En vista de la renúncia de Pancho Campo com a membre del IMW, la investigació sobre les seves suposades infraccions del Codi de Conducta de l’Institut ha acabat”.
El periodista que més de prop va perseguir aquestes infraccions, el britànic Jim Budd, afegia que segons el IMW Campo es dedicarà a organitzar esdeveniments “musicals i esportius”, i que l’informe del IMW, que ara no veurà la llum, proposava la seva suspensió o expulsió.
Acabava així una breu, sonora i molt polèmica carrera com a figura mundial del vi. Una carrera avalada (“Pancho Campo MW”) per la seva pertinença a aquest institut creat en el seu dia pel altre temps pròsper sector comercial del vi a Gran Bretanya per assegurar la competència dels comerciants i els durs exàmens cap candidat espanyol havia sobrepassat anteriorment.
Campo, ex tennista d’origen xilè, era un home sense passat en el món del vi, ni com tastador ni com a professional, quan va tornar a Espanya procedent de Dubai, on havia marxat per muntar una escola de tennis i havia iniciat una carrera d’organitzador d’esdeveniments musicals. Aviat va començar a organitzar simposis dedicats al vi i el canvi climàtic, en què des de l’inici participaven destacats membres del IMW. Va fundar un programa de promoció internacional del vi espanyol, Spanish Wine Education, que li va valer un altre soci important: l’ICEX.
La biografia oficial de Campo en el web de la seva empresa, The Wine Academy of Spain, informa de com adquirir els seus coneixements: “Va realitzar cursos d’enologia, viticultura i màrqueting a la Universitat de Califòrnia-Davis (Estats Units) entre 2005 i 2007 “. I el 2008 aprovava els exàmens d’accés al IMW que altres candidats espanyols, destacats professionals com Joaquín Gálvez o Sergi Ferrer-Salat no han superat. (Pedro Ballesteros ho va aconseguir més recentment).
La polèmica va envoltar a Campo des del començament. En el seu primer gran esdeveniment sobre canvi climàtic, a Barcelona, va criticar durament als cellers espanyols per no haver-se inscrit, denunciant la seva indiferència mediambiental. El seu següent gran esdeveniment va ser el Wine Future Rioja, amb Robert Parker de convidat d’honor.
La seva relació amb Parker es va intensificar des de llavors, i el crític nord-americà va confiar a Campo l’organització de tots els detalls de les visites del seu nou col•laborador dedicat als vins d’Espanya, Jay Miller. Miller ja venia precedit d’una aurèola de controvèrsia per la generositat amb que va entrar en acció atorgant notes perfectes de 100 punts a vins espanyols i per l’assumpte del Sierra Cache 2005, un vi de Jumilla que va cobrir d’elogis però del que unes partides molt mediocres van envair les botigues nord-americanes.
Però la major polèmica, la que ha acabat amb les carreres de Miller i de Camp, sorgia la tardor passada en anar sortint a la superfície una sèrie de correus electrònics, relacionats tant amb els vinos de Múrcia com amb els de Madrid, en els què s’acreditava que Campo demanava importants sumes de diners (entre 20.000 i 40.000 euros) als cellers o a els seus consells reguladors abans d’organitzar les seves visites. Oficialment el nord-americà només cobrava per unes classes magistrals a títol personal, no de crític de ‘The Wine Advocate’, però com els tastos per a aquesta publicació i les classes coincidien, va quallar la impressió que les unes condicionaven les altres.
Després d’anunciar la dimissió de Miller, Parker va encarregar la seva pròpia investigació a una coneguda agència de detectius. Els seus resultats exoneraven a Miller de qualsevol sospita de delicte penal, però no aclarien tots els inconvenients d’ordre ètic a l’actuació d’ambdós personatges.
font: elmundovino
Versión Castellana
La noticia caía a través de la red social Twitter en la tarde del 3 de mayo. Miembros del Institute of Masters of Wine (IMW) como Tim Atkin y Jeannie Cho Lee ‘tuiteaban’ a sus miles de seguidores el brevísimo anuncio, dos líneas y media, que la directora de esa institución, Siobhan Turner, acababa de colgar en su página web: “En vista de la renuncia de Pancho Campo como miembro del IMW, la investigación sobre sus supuestas infracciones del Código de Conducta del Instituto ha terminado”.
El periodista que más de cerca persiguió esas infracciones, el británico Jim Budd, añadía que según el IMW Campo se va a dedicar a organizar eventos “musicales y deportivos”, y que el informe del IMW, que ahora no verá la luz, proponía su suspensión o expulsión.
Terminaba así una breve, sonora y muy polémica carrera como figura mundial del vino. Una carrera avalada (“Pancho Campo MW”) por su pertenencia a ese instituto creado en su día por el otrora boyante sector comercial del vino en Gran Bretaña para asegurar la competencia de los comerciantes y cuyos duros exámenes ningún candidato español había sobrepasado anteriormente.
Campo, ex tenista de origen chileno, era un hombre sin pasado en el mundo del vino, ni como catador ni como profesional, cuando regresó a España procedente de Dubai, adonde había marchado para montar una escuela de tenis y había iniciado una carrera de organizador de eventos musicales. Pronto empezó a organizar llamativos y ampliamente publicitados simposios dedicados al vino y el cambio climático, en los que desde el inicio participaban destacados miembros del IMW. Fundó un programa de promoción internacional del vino español, Spanish Wine Education, que le valió otro socio importante: el ICEX.
La biografía oficial de Campo en el sitio de internet de su empresa, The Wine Academy of Spain, informa de cómo adquirió sus conocimientos: “Realizó cursos de enología, viticultura y marketing en la Universidad de California-Davis (Estados Unidos) entre 2005 y 2007”. Y en 2008 aprobaba los exámenes de acceso al IMW que otros candidatos españoles, destacados profesionales como Joaquín Gálvez o Sergi Ferrer-Salat no han superado. (Pedro Ballesteros lo logró más recientemente).
La polémica rodeó a Campo desde el inicio. En su primer gran evento sobre cambio climático, en Barcelona, criticó duramente a las bodegas españolas por no haberse inscrito, denunciando su indiferencia medioambiental. Su siguiente gran evento fué Wine Future Rioja, con Robert Parker de invitado de honor.
Su relación con Parker se intensificó desde entonces, y el crítico norteamericano confió a Campo la organización de todos los detalles de las visitas de su nuevo colaborador dedicado a los vinos de España, Jay Miller. Miller ya venía precedido de una aureola de controversia por la generosidad con que entró en acción otorgando notas perfectas de 100 puntos a vinos españoles y por el asunto del Sierra Carche 2005, un vino jumillano que cubrió de elogios pero del que unas partidas muy mediocres invadieron las tiendas norteamericanas.
Pero la mayor polémica, la que ha acabado con las carreras de Miller y de Campo, surgía el otoño pasado al ir saliendo a la superficie una serie de e-mails, relacionados tanto con los vinos de Murcia como con los de Madrid, en los que se acreditaba que Campo pedía importantes sumas de dinero a las bodegas o sus consejos reguladores antes de organizar sus visitas. Oficialmente el norteamericano solamente cobraba por unas clases magistrales a título personal, no de crítico de ‘The Wine Advocate’, pero como las catas para esta publicación y las clases coincidían, cundió la impresión de que las unas condicionaban las otras.
Tras anunciar la dimisión de Miller, Parker encargó su propia investigación a una conocida agencia de detectives. Sus resultados exoneraban a Miller de cualquier sospecha de delito penal, pero no aclaraban todos los reparos de orden ético a la actuación de ambos personajes.
fuente:elmundovino