Periòdicament van sotmetre als rosegadors a una prova per mesurar la seva capacitat per mantenir l’equilibri caminant per una malla d’acer, comptant el nombre de vegades que cada ratolí va donar un pas en fals.
vi negre millora l'equilibri, vigood, Xavier Bassa i Valls
el vi millora l’equilibri a les persones grans
Investigadors de la Universitat de Duquesne a Pittsburgh, Estats Units, han descobert que l’anomenada resveratrol, en el vi negre, podria ser clau per a la gent gran a l’hora de millorar el seu equilibri i evitar les relliscades i caigudes que comencen a proliferar a partir de determinada edat.
Així es desprèn dels resultats publicats en el congrés de la Societat Química Americana que s’està celebrant a Philadelphia, després dels quals s’està més a prop de desenvolupar nous productes naturals que permetin a les persones de la tercera edat viure més anys de forma segura i productiva.
“Augmenta la qualitat de vida d’una persona gran i disminueix el seu risc d’hospitalització per relliscades i caigudes“, ha explicat Jane Cavanaugh, autora de l’estudi, que recorda que un de cada tres nord-americans d’aquestes edats tenen algun tipus de dificultat per caminar o per guardar l’equilibri amb facilitat.
Aquests problemes de mobilitat són especialment comuns entre la gent gran que tenen malaltia de Parkinson i altres trastorns relacionats amb l’edat.
No obstant això, mentre que alguns medicaments poden ajudar a alleujar alguns d’aquests problemes en aquests pacients, encara no hi ha una teràpia similar per problemes d’equilibri en adults majors sans.
En aquest sentit, es van centrar en l’antioxidant resveratrol després que estudis previs demostressin que aquest pot ajudar a reduir la inflamació, el colesterol, el risc de malalties del cor i certs tipus de càncer i, potser, tenir alguns efectes anti-envelliment en el cos.
Per determinar els seus efectes sobre l’equilibri i la mobilitat, Cavanaugh i el seu equip van alimentar a ratolins de laboratori joves i grans amb una dieta basada en resveratrol durant vuit setmanes.
Periòdicament van sotmetre als rosegadors a una prova per mesurar la seva capacitat per mantenir l’equilibri caminant per una malla d’acer, comptant el nombre de vegades que cada ratolí va donar un pas en fals.
Periòdicament van sotmetre als rosegadors a una prova per mesurar la seva capacitat per mantenir l’equilibri caminant per una malla d’acer, comptant el nombre de vegades que cada ratolí va donar un pas en fals.
Al principi, els ratolins més vells tenien més dificultat de maniobra en l’obstacle però, a la quarta setmana, els ratolins més vells van començar a cometre molts menys errors, al mateix temps que els ratolins joves.
Encara que no està clar com el resveratrol actua en el cos, l’equip de Cavanagh trobar algunes pistes. En experiments de laboratori, van exposar les cèl·lules neuronals a un neurotransmissor anomenat dopamina, que en grans quantitats pot induir la mort cel·lular.
No obstant això, les neurones tractades amb resveratrol abans de ser exposat a la dopamina van sobreviure. En un examen més detallat, els investigadors van trobar que el resveratrol mitiga el dany causat pels radicals lliures d’oxigen, generat per la descomposició de la dopamina, i les vies de senyalització activades per proteïnes van aparèixer per promoure la supervivència cel·lular.
Malgrat els resultats obtinguts, Cavanaugh ha admès que el resveratrol té alguns inconvenients. Per exemple, és pobrament absorbit pel cos. De fet, es calcula que una persona d’uns 68 quilos hauria de beure gairebé 4 gots de vi negre al dia per absorbir suficient resveratrol per aconseguir els efectes beneficiosos.
És per això que la investigadora i el seu equip treballen en compostos artificials que imitin els efectes del resveratrol i siguin més biodisponibles per a l’organisme.
A més, també volen mesurar els nivells de l’antioxidant que penetren al cervell ja que, encara que els investigadors sospiten que els efectes són diminuts, aquest petit marge podria ser suficient per ajudar a la gent gran a romandre ferms sobre els seus peus i evitar caigudes greus.
font: europapres
Version castellana
Investigadores de la Universidad de Duquesne en Pittsburgh, Estados Unidos, han descubierto que la llamada “molécula milagro” del vino tinto, el resveratrol, podría ser clave para las personas mayores a la hora de mejorar su equilibrio y evitar los resbalones y caídas que comienzan a proliferarse a partir de determinada edad.
Así se desprende de los resultados publicados en el congreso de la Sociedad Química Americana que se está celebrando en Philadelphia, tras los cuales se está más cerca de desarrollar nuevos productos naturales que permitan a las personas de la tercera edad vivir más años de forma segura y productiva.
“Aumenta la calidad de vida de una persona mayor y disminuye su riesgo de hospitalización por resbalones y caídas”, ha explicado Jane Cavanaugh, autora del estudio, que recuerda que uno de cada tres estadounidenses de estas edades tienen algún tipo de dificultad para caminar o para guardar el equilibrio con soltura.
Estos problemas de movilidad son especialmente comunes entre las personas mayores que tienen enfermedad de Parkinson y otros trastornos relacionados con la edad.
Sin embargo, mientras que algunos medicamentos pueden ayudar a aliviar algunos de estos problemas en estos pacientes, todavía no existe una terapia similar para problemas de equilibrio en adultos mayores sanos.
En este sentido, se centraron en el antioxidante resveratrol después de que estudios previos demostraran que este puede ayudar a reducir la inflamación, el colesterol, el riesgo de enfermedades del corazón y ciertos tipos de cáncer y, tal vez, tener algunos efectos anti-envejecimiento en el cuerpo.
Para determinar sus efectos sobre el equilibrio y la movilidad, Cavanaugh y su equipo alimentaron a ratones de laboratorio jóvenes y mayores con una dieta basada en resveratrol durante ocho semanas.
Periódicamente sometieron a los roedores a una prueba para medir su capacidad para mantener el equilibrio caminando por una malla de acero, contando el número de veces que cada ratón dio un paso en falso.
En un principio, los ratones más viejos tenían más dificultad de maniobra en el obstáculo pero, a la cuarta semana, los ratones más viejos comenzaron a cometer muchos menos errores, a la par que los ratones jóvenes.
Aunque no está claro cómo el resveratrol actúa en el cuerpo, el equipo de Cavanagh encontró algunas pistas. En experimentos de laboratorio, expusieron las células neuronales a un neurotransmisor llamado dopamina, que en grandes cantidades puede inducir la muerte celular.
Sin embargo, las neuronas tratadas con resveratrol antes de ser expuesto a la dopamina sobrevivieron. En un examen más detallado, los investigadores encontraron que el resveratrol mitiga el daño causado por los radicales libres de oxígeno, generado por la descomposición de la dopamina, y las vías de señalización activadas por proteínas aparecieron para promover la supervivencia celular.
A pesar de los resultados obtenidos, Cavanaugh ha admitido que el resveratrol tiene algunos inconvenientes. Por ejemplo, es pobremente absorbido por el cuerpo. De hecho, se calcula que una persona de 150 libras (unos 68 kilos) tendría que beber casi 4 vasos de vino tinto al día para absorber suficiente resveratrol para conseguir los efectos beneficiosos.
Es por eso que la investigadora y su equipo trabajen en compuestos artificiales que imiten los efectos del resveratrol y sean más biodisponibles para el organismo.
Además, también quieren medir los niveles del antioxidante que penetran en el cerebro ya que, aunque los investigadores sospechan que los efectos son diminutos, este pequeño margen podría ser suficiente para ayudar a las personas mayores a permanecer firmes sobre sus pies y evitar caídas graves.