Visita a Celler Alta Alella, DO Alella

celler+alta+alella
El celler Alta Alella és un projecte de Josep Maria Pujol-Busquets que va néixer a principis dels anys 90. La finca està situada a la zona agrícola del Parc Natural de la Serralada de Marina, entre els municipis d’Alella i Tiana, i te unes 17 hectàrees de vinya, plantades amb les varietats negres Pinot Noir, Syrah, Mataró, i Cabernet Sauvignon, i de varietats blanques tenen Pansa Blanca, Chardonnay, Muscat i Sauvignon Blanc, juntament amb altres varietats experimentals.
La finca es troba a dos km del Mediterrani, i les vinyes estan situades sobre costers i terrasses d’entre 100 i 250 m d’altitud, en un sòl de sauló, un dels factors que més marca els vins d’Alella. El sauló és un sòl acídic, amb nivells molt baixos de calcària activa, poca matèria orgànica i baixa retenció d’aigua.
Segons ens expliquen cada varietat està plantada en funció de l’orientació de la parcel·la. Així s’aprofita l’orientació a ponent, a fi i efecte d’aconseguir raïms molt madurs i d’alta graduació, aptes per a dolços i negres; mentre que l’orientació a llevant s’aprofita per obtenir raïms més aromàtics i florals, aptes per a vins més lleugers i de base cava. La propietat ha estat declarada i certificada ecològica des del seu origen.
Els vins tastats a la nostra visita varen ser:
Alta+alella
Lanius 2010, fet amb un cupatge de Pansa Blanca, Chardonay, Sauvignon Blanc, Viognier i Muscat. Un vi llaminer, fàcil de beure, ampli en boca, de bona acidesa.
Exeo 2010, fet amb un cupatge de Chardonnay i Viognier. És un vi Fermentat i criat en bota, on tot el vi està marcat per aquest aspecte.
Tastem un vi anomenat Blanc de neu, fet amb Pansa Blanca, Chardonnay i Viognier, amb una elaboració inspirada en el ice wine  alemanys. En el nostre cas el vi li faltava madurar i polir l’acidesa. Deixarem doncs, passar un temps prudencial.
Passem al Cava i comencem amb un Privat nu 2010, fet 100% amb Pansa Blanca, i una criança mínima de 15 mesos, criat sense adició de SO2.  És un cava que se’ns mostra fresc, records vegetals amb una bombolla fina, amb uns tocs metàl·lics en boca
El Mirgin 2008, és un cava fet amb Chardonnay que en part, ha estat en bota de fusta,  amb vi de  Pinot Noir de collita anterior. Trobem un producte madur, amb una certa oxidació, records de ferro rovellat i de sang, i amb un carbònic més present.
El PS Xtrem 2010, elaborat amb la varietat Petit Shiraz, trobem un vi fresc, expressiu, records de fruita vermella, amb un final tànnic.
Acabem amb un Dolç Mataró. Vi elaborat amb la varietat autòctona Mataró. És un vi dolç, amb records de fruita dessecada (panses, figues, prunes), amb un llarg final de boca, que convida a recrear-se en cada copa.
Un vins marcats pel seu treball en celler, buscant treure uns productes molt personals.
Versión Castellana    
La bodega Alta Alella es un proyecto de Josep Maria Pujol-Busquets, que nació a principios de los años 90. La finca está situada en la zona agrícola del Parque Natural de la Serralada  de Marina, entre los municipios de Alella y Tiana, y tiene unas 17 hectáreas de viñedo, plantadas con las variedades tintas Pinot Noir, Syrah, Mataró, y Cabernet Sauvignon, y de variedades blancas tienen Pansa Blanca, Chardonnay, Muscat y Sauvignon Blanc, junto con otras variedades experimentales.
La finca se encuentra a dos kilómetros del mar Mediterráneo, y las viñas están situadas sobre laderas y terrazas de entre 100 y 250 m de altitud, en un suelo de arenisca, uno de los factores que más marca los vinos de la DO Alella. El arenisca es un suelo acídico, con niveles muy bajos de caliza activa, poca materia orgánica y baja retención de agua.
Según nos cuentan cada variedad está plantada en función de la orientación de la parcela. Así se aprovecha la orientación a poniente, con el fin de conseguir uvas muy maduras y de alta graduación, aptos para dulces y tintos, mientras que la orientación a levante se aprovecha para obtener uvas más aromáticas y florales, aptas para vinos más ligeros y de base cava. La propiedad ha sido declarada y certificada ecológica desde su origen.
Los vinos catados en nuestra visita fueron:
Lanius 2010, hecho con un coupage de Pansa Blanca, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier y Muscat. Un vino goloso, fácil de beber, amplio en boca, de buena acidez.Exeo 2010, hecho con un coupage de Chardonnay y Viognier. Es un vino Fermentado y criado en barrica, donde todo el vino está marcado por este aspecto.
Probamos un vino llamado Blanc de neu, hecho con Pansa Blanca, Chardonnay y Viognier, con una elaboración inspirada en los ice wine alemanes. En nuestro caso el vino le faltaba madurar y pulir la acidez. Dejaremos pues, pasar un tiempo prudencial.
Pasamos al Cava y comenzamos con un Privat Nu 2010, hecho 100% con Pansa Blanca, y una crianza mínima de 15 meses, criado sin adición de SO2. Es un cava que nos muestra fresco, recuerdos vegetales con una burbuja fina, con unos toques metálicos en boca.
El Mirgin 2008, es un cava hecho con Chardonnay que en parte, ha estado en barrica, y con vino de Pinot Noir de la cosecha anterior. Encontramos un producto maduro, con una cierta oxidación, recuerdos de hierro oxidado y de sangre, y con un carbónico más presente.El PS Xtrem 2010, elaborado con la variedad Petit Shiraz, encontramos un vino fresco, expresivo, recuerdos de fruta roja, con un final tánico.
Acabamos con un Dolç Mataró. Vino elaborado con la variedad autóctona Mataró. Es un vino dulce, con recuerdos de fruta desecada (pasas, higos, ciruelas), con un largo final de boca, que invita a recrearse en cada copa.
Un vinos marcados por su trabajo en bodega, buscando sacar unos productos muy personales.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Skip to content