Tast d’Amics: “Carinyenes i Garnatxes”

Hem pogut assistir a un tast d’una colla de petits productors de vins del Priorat i del Montsant. Aquests productors s’han associat per a comercialitzar els seus vins de manera conjunta, estalviant així, costos de comercialització.
Els primer vi a tastar va ser el vi Anexe 2012 “Vinyes Velles de Samsó”,  del Celler Cedó Anguera, que és la primera anyada d’aquest vi jove de vinyes de 70 anys procedent de La Serra d’Almos, amb una producció de 1.300 ampolles. És tracta d’un vi fresc, jove, directe, de fruita marcada. A la contra etiqueta figura el segell de 100 Samsó, creat pel propi consell regulador del Montsant. La varietat coneguda com a carinyena, la carinyena de tota la vida, des de fa un temps, si es vol indicar aquesta varietat al l’etiqueta, s’ha d’utilitzar el nom de Samsó, per imperatiu legal, ja que, la denominació d’origen Cariñena (Aragó) va recórrer judicialment l’ús d’aquesta terminologia, i sols la poden usar els vins produïts en la seva regió.  

samso+100%25

    

Els següent vi fou el Gènesi Varietal 2010 “Vinyes Velles de Samsó”, del Celler Vermunver, amb una producció d’unes 1.000 ampolles,  que és la segona anyada d’aquest vi, de vinyes velles de Samsó, que neix a les mateixes vinyes on es va fer el tast. Un vi amb un  pas de 12 mesos per bota de roure, un 80% de bota francesa i la resta de roure d’Hongria. Les botes franceses (d’un ús) provenen d’un celler de Borgonya que elaboren vins blancs.
És un vi ampli, elegant amb certa profunditat.
El següent vi a tastar va ser un Priorat  Coster de l’Alzina 2011, del Celler Aixalà Alcait, segona anyada d’aquest vi de Torroja del Priorat. Amb una Producció de 1.700 ampolles. Fan una criança de 12 mesos en botes de 500l de roure francès.  Trobem l’expressió de la llicorella en les vinyes velles de carinyena.
Agafem el cotxe i pugem a la finca Mas de Dalt-Massos del Celler Balaguer i Cabré de Gratallops, al cim d’una muntanya.
Mas+de+Dalt Massos
El primer vi a tastar és el Lluna Vella 2010,  primera anyada del vi de la finca Mas de Dalt-Massos, fet 100% amb una  Garnatxa a 450 m. d’alçada amb orientació nord-oest, amb una producció de 2.800 ampolles. Trobem un vi fresc, amb un taní secant, amb certa duresa en boca.
La Guinardera 2009: fet amb una garnatxa a 250 m. d’alçada amb orientació sud. Amb una producció de 3.600 ampolles. El vi que varem tastar va ser un vi amb una certa oxidació, càlid, evolucionat.
Cèrcol daurat 2010: Primera anyada de la selecció especial, que ve marcada per la excepcionalitat o no de l’anyada, de les garnatxes de Balaguer i Cabré. Amb una producció de 1.500 ampolles, aquet vi vol evocar les antigues garnatxes del Priorat.  Vi on veiem la mà del mateix celler que el vi de la guinardera, on trobem un fil conductor dintre els dos vins.
tast+d%2527amics+aperitiu
I tastats els vins, aperitiu i cap a casa.
Interessants iniciatives de petits productors per arribar al consumidor final.  
Versión Castellana
Hemos podido asistir a una cata de un grupo de pequeños productores de vinos del Priorat y del Montsant. Estos productores se han asociado para comercializar sus vinos de manera conjunta, ahorrando así, costes de comercialización.
El primer vino a probar fue el vino Anex 2012 “Vinyes Velles de Samsó“, de la Bodega Cedó Anguera, que es la primera añada de este vino joven de viñedos de 70 años, procedente de la Serra d’Almos, con una producción de 1.300 botellas. Se trata de un vino fresco, joven, directo, de fruta marcada. En la contra etiqueta figura el sello de 100 Samsó, creado por el propio consejo regulador del Montsant. La variedad conocida como cariñena, la cariñena de toda la vida, desde hace un tiempo, si se quiere indicar esta variedad al la etiqueta, se debe utilizar el nombre de Samsó, por imperativo legal, ya que, la denominación de origen Cariñena (Aragón) recurrió judicialmente el uso de esta terminología, y sólo la pueden usar los vinos producidos en su región.
Los siguiente vino fue el Gènesi Varietal 2010 “Vinyes Velles de Samsó”, de la Bodega Vermunver, con una producción de unas 1.000 botellas. Segunda añada de este vino, de viñas viejas de Samsó, que nace en las mismas viñas donde se hizo la cata. Un vino con un paso de 12 meses por barrica de roble, un 80% de bota francesa y el resto de roble de Hungría. Las botas francesas (de un uso) provienen de una bodega de Borgoña que elaboran vinos blancos.
Es un vino amplio, elegante con cierta profundidad.
El siguiente vino a probar fue un Priorat, Coster de l’Alzina 2011, de la Bodega Aixalà alcait, segunda añada de este vino de Torroja del Priorat. Con una Producción de 1.700 botellas. Con una crianza de 12 meses en barricas de 500 l de roble francés. Encontramos la expresión de la pizarra en las viñas viejas de cariñena (Samsó).
Nos montamos al coche y subimos a la finca Mas de Dalt-Massos del Celler Balaguer i Cabré  de Gratallops, en la cima de una montaña.
El primer vino a probar es el Lluna Vella 2010, primera añada del vino de la finca Mas de Dalt-Massos, hecho 100% con una Garnacha a 450 m. de altura con orientación noroeste, con una producción de 2.800 botellas. Encontramos un vino fresco, con un tanino secante, con cierta dureza en boca.
La Guinardera 2009: hecho con una garnacha a 250 m. de altura con orientación sur. Con una producción de 3.600 botellas. El vino que catamos, era un vino con cierta  oxidación, cálido, evolucionado.
Cèrcol daurat 2010: Primera añada de la selección especial, que viene condicionado por la excepcionalidad o no de la añada, de las garnachas de Balaguer y Cabré. Con una producción de 1.500 botellas, este  vino quiere evocar las antiguas garnachas del Priorat. Vino donde vemos la mano de la misma bodega que el vino de la Guinardera, donde encontramos un hilo conductor entre  los dos vinos.
Y catados los vinos, aperitivo y para casa.
Interesantes iniciativas de pequeños productores para llegar al consumidor final.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Skip to content