Álvaro Palacios, “Si vols veremar, carinyena has de plantar”. Hotel Majestic

tast+alvaro+palacios+al+majestic
Hem pogut assistir a un altre multitudinari tast dels vins de l’Álvaro Palacios amb l’organització de Vilaviniteca. Feia 7 anys de l’últim gran tast que va fer al Majestic. Aquest cop, també, davant de 400 persones.
Varem poder veure un Álvaro Palacios expressiu, poètic, entusiasmat, impulsiu i hooligan en alguns moments. Business and Showman.
Comencem tastant els vins de Herencia Remondo, el celler familiar de Rioja, del qual en porta la direcció des de la mort del seu pare, l’any 2000.
Plácet 2010 (30.000) ampolles.
7.5 Ha de Viura (macabeu), situada al Monte Yerga de Alfaro, a una alçada d’uns 500 metres.
Fermentat a baixa temperatura, fa una criança amb mares durant uns cinc mesos en tines de dos mil litres, i desprès hi acaba la criança fins arribar a l’any.    
L’anyada 2010 va ser una bona anyada, encara que no tingui molta càrrega estructural o de molta concentració física,  és una anyada amb un cert encant; és aromàtic, net, flor blanca, fonoll, flor de romaní, pinya madura, embolicat pels aromes torrats de la fusta. En boca mostra una bona acidesa, amb un bon equilibri entre la fusta i la fruita, amb una boca untuosa.
La Montesa 2010 (630.000 ampolles)
75% de Garnatxa, 20% Tempranillo, 5% Mazuelo
Tot el vi prové del poble d’Alfaro.  Als anys 70 la majoria de la vinya era Garnatxa, però als 80 es va arrencar pràcticament tota per plantar tempranillo. Els sols de la finca “La Montesa” son francs de sedimentació i col·luvis  de la era quaternària, ferrosos, amb abundants pedres i horitzons càlcics. Amb prou feines hi plou 360 litres/any, en un terreny pedregós que reté la humitat, amb una clima mediterrani marcat per característiques  atlàntiques.
Trobem un vi fresc, amb marcats records de fruits vermells madurs, amb un record vegetal. Mostra una boca fàcil, de bona acidesa, i taní molt suau.
Propiedad 2010 (70.000 ampolles)
100% Garnatxa, elaborat a partir de cinc vinyes diferents. Amb una criança d’uns catorze mesos.
Trobem un vi amb un nas més intens, i profund. Mineral, guix, delicat. Amb una boca més estructurada, fruita, amb la fusta molt ben integrada. Més volum en boca, però amable, femení.
Els Vins del Priorat
Passen a tastar els seus vins del Priorat. Ell hi arriba el 1989, convidat per en Renee Barbier, i s’enamora de la zona.
Al principis del Segle XX, el Priorat tenia 17.000 Ha plantades, i que van ser replantades la gran majoria, desprès de la fil·loxera. Però a la postguerra  la gent va deixar el camp, per la dificultat del conreu i per la poca producció que donaven les vinyes, i van anar a treballar a la ciutat, produint-se l’abandó de les vinyes.
L’any 1980 al priorat quedaven 700 Ha de vinya. Actualment, n’hi ha unes 2300.
Els vins de l’Álvaro, vol identificar-los amb el poble d’on surten, i que a l’etiqueta hi figuri el poble d’on ve el vi.
L’anyada 2012, segons Álvaro Palacios és la millor anyada dels últims 25 anys, des de  que ell va arribar al Priorat, l’anyada més seca de la història.
Segons ell,  les ultimes 4 anyades son:
2009 una mica espessa, descompensada per massa càrrega.
2010 plena d’encant i màgia, bonica, potser li falta “hechura
2011 molt estilitzada, refinada, expressió i textura.
2012 la més gran, refinada, màgica i consistent, amb molt potencial  d’envelliment.
Camins del Priorat 2012 (210.000 ampolles)
Elaborat amb Garnatxa, Samsó, Cabernet Sauvignon, Shiraz i merlot, de vinyes joves.  Te una criança d’entre 6 i 8 mesos. Nas de pura fruita àcida, fresca, cruixent, polpa de  fruita, que continua amb aquesta tònica en boca.   
Les terrasses 2011 (130.000 ampolles)
Garnatxa i Samsó amb una criança de dotze mesos, amb vins de varis municipis del Priorat, i sols de vinyes velles.  Nas de fruits negres en licor, intens, net, suau en boca, fàcil de beure, marcant uns torrefactes al cap d’una estona.
Gratallops 2012 (7500 ampolles)
80% Garnatxa, 20% Samsó,  criança en tines de fusta de 2000 litres. Un vi fet a partir de petites vinyes de Gratallops, (el corral, ermites, torrents, sorts, les planes, mas d’en Pallarès, Manyetes, obagues i socarrats).
Un vi molt concentrat, equilibrat, floral, fragant, encara cru en boca, concentrat, amb més alcohol però més delicat.      
Dofí 2012 (20.500 ampolles)
96% Garnatxa, 4% Samsó, de tres vinyes: camp d’en Piqué, Coll de Falset i la baixada.  
A partir del 2011 Dofí ja no porta ni Cabernet Sauvignon ni Shiraz, sols les autòctones de la zona. Nas amb records de tinta xina, fragant, delicat. Tens, ric, concentrat , obert i ampli, llaminer.
L’Ermita 2012 (1600 ampolles)
Garnatxa, Samsó i Pedro Ximenez, Garnatxa blanca i macabeu.
És considerada una vinya freda, situada en una obaga (orientació nord-est), amb molta pendent.
1.45 Ha plantades  en part al 1909 i la resta al 1929. Alçada inicial a 400 metres, pissarra verda, rica en zinc i alumini, i unes importants betes de granit, que la converteixen en un suport molt fred. Es comença a veremar força tard.  El vi mostra una enorme subtilesa en nas i en boca. Amable, persistent i molt, molt llarg.
 

alvaro+palacios+al+majestic

Entrem als vins del  Bierzo, presentats per en Ricardo Pérez, que cultiva les vinyes aplicant la biodinàmica. Treballes amb més de 200 parcel·les diferents, petites vinyes, velles i totes en coster.
Pétalos 2011(320.000 ampolles)
Tot el raïm prové de vinya vella,  bàsicament Mencía, i una mica de Alicante bouschet. És un vi me marcat caràcter jove, amb una certa astringència i sequedat en boca, tànnic. Però fàcil de beure.
Villa de Corullon 2012 (17.000 ampolles)
Fet amb 97% de Mencía, i la resta raïm blanc, provinent de vinyes del mateix poble, en costers en pendent extrema. El vi mostra uns torrats, una boca dura i potent, amb una presencia alcohòlica.
Las Lamas 2012 (2600 ampolles), vinyes de set parcel·les, amb una edat de 60 a 100 anys.  Mostra un nas amb records minerals (llumí, fòsfor), fruita fresca madura, amb una boca carnosa, viva, crua.
Moncerbal 2012 (1800 ampolles)
Vinyes en sòls de pissarra, quars i marbre. Nas de fruita madura negra en licor (pruna), amb una fusta present. Boca musculada, estructura i taní marcat.
La Faraona 2012 (640 ampolles) 100% Mencía.
Vinya orientada al Sud-est, on s’aprofita el sol del matí, i té una maduració lenta. Roca mare de pissarra a 30 cm de la superfície, situada en una falla tectònica. Fruita dolça en nas, profund i suau en boca, ampli, amb un taní dolç. 
 

Alvaro+Palacios+majestic

Un tast d’espectacular posada en escena.
Versión Castellana
Hemos podido asistir a otro multitudinario cata de los vinos de Álvaro Palacios con la organización de Vilaviniteca. Hacía 7 años del último gran cata que hizo el Majestic. Esta vez, también, ante 400 personas.
Pudimos ver un Álvaro Palacios expresivo, poético, entusiasmado, impulsivo y hooligan en algunos momentos. Business and Showman.
Empezamos catando los vinos de Herencia Remondo, la bodega familiar de Rioja, de la que  lleva la dirección desde la muerte de su padre, en el año 2000.
Plácet 2010 (30.000) botellas.
7.5 Ha de Viura (Macabeo), situada en el Monte Yerga de Alfaro, a una altura de unos 500 metros.
Fermentado a baja temperatura, hace una crianza con lías durante unos cinco meses en tinos de madera  de dos mil litros, y después termina la crianza hasta llegar al año.
La añada 2010, fue una buena añada, aunque no tenga mucha carga estructural o de mucha concentración física, es una añada con un cierto encanto, es aromática, limpia, flor blanca, hinojo, flor de romero, piña madura, envuelto por los aromas tostados de la madera. En boca muestra una buena acidez, con un buen equilibrio entre la madera y la fruta, con una boca untuosa.
La Montesa 2010 (630.000 botellas)
75% de Garnacha, 20% Tempranillo, 5% Mazuelo
Todo el vino proviene del pueblo de Alfaro. En los años 70 la mayoría de la viña era Garnacha, pero a los 80 se arrancó prácticamente toda para plantar tempranillo. Los suelos de la finca “La Montesa” son francos de sedimentación y con aluvión de la era cuaternaria; ferrosos, con abundantes piedras y horizontes cálcicos. Apenas llueve 360 ​​litros / año, en un terreno pedregoso que retiene la humedad, con un clima mediterráneo marcado por características atlánticas.
Encontramos un vino fresco, con marcados recuerdos de frutos rojos maduros, con un recuerdo vegetal. Muestra una boca fácil, de buena acidez, y tanino muy suave.
Propiedad 2010 (70.000 botellas)
100% Garnacha, elaborado a partir de cinco viñedos distintos. Con una crianza de unos catorce meses.
Encontramos un vino con una nariz más intensa, y profunda. Mineral, yeso, delicado. Con una boca más estructurada, fruta, con la madera muy bien integrada. Más volumen en boca, pero amable, femenino.
Los Vinos del Priorat
Pasamos a catar sus vinos del Priorat. Él llega en 1989, invitado por Renee Barbier, y se enamora de la zona.
A principios del siglo XX, Priorat tenía 17.000 Ha plantadas, y que fueron replantadas en su mayoría, después de la filoxera. Pero en la posguerra la gente dejó el campo, por la dificultad del cultivo y por la poca producción que daban las viñas, y fueron a trabajar a la ciudad, produciéndose el abandono de las viñas.
En 1980 en el Priorat quedaban 700 Ha de viñedo. Actualmente, hay unas 2300.
la obsesión de Álvaro, es que quiere identificar los vinos con el pueblo de donde salen, y que en la etiqueta figure el nombre del pueblo de donde viene el vino.
La añada 2012, según Álvaro Palacios es la mejor añada de los últimos 25 años, desde que él llegó al Priorat, la añada más seca de la historia.
Según él, las ultimas 4 añadas son:
2009 Algo espesa, descompensada por demasiada carga.
2010 Llena de encanto y magia, bonita, quizá le falta “hechura”
2011 Muy estilizada, refinada, expresión y textura.
2012 La más grande, refinada, mágica y consistente, con mucho potencial de envejecimiento.

Camins del Priorat 2012 (210.000 botellas)

Elaborado con Garnacha, Samsó, Cabernet Sauvignon, Shiraz y Merlot, de viñedos jóvenes. Tiene una crianza de entre 6 y 8 meses. Nariz de pura fruta ácida, fresca, crujiente, pulpa de fruta, que continúa con esta tónica en boca.

Les terrasses 2011 (130.000 botellas)

Garnacha y Samsó con una crianza de doce meses, con vinos de varios municipios del Priorat, y sólo de viñas viejas. Nariz de frutos negros en licor, intenso, limpio, suave en boca, fácil de beber, marcando unos torrefactos al rato.

Gratallops 2012 (7500 botellas)

80% Garnacha, 20% Mazuelo, crianza en barricas de madera de 2000 litros. Un vino hecho a partir de pequeñas viñas de Gratallops, (el corral, ermites, torrents, sorts, les planes, mas d’en Pallarès, Manyetes, obagues i socarrats ).
Un vino muy concentrado, equilibrado, floral, fragante, aunque crudo en boca, concentrado, con más alcohol pero más delicado.

Dofí 2012 (20.500 botellas)

96% Garnacha, 4% Samsó, de tres viñas: camp d’en Piqué, Coll de Falset y la baixada.
A partir de 2011 Dofí ya no lleva ni Cabernet Sauvignon ni Shiraz, sólo las autóctonas de la zona. Nariz con recuerdos de tinta china, fragante, delicado. Tenso, rico, concentrado, abierto y amplio, goloso.
L’Ermita 2012 (1600 botellas)
92% Garnacha, Samsó y Pedro Ximenez, Garnacha blanca y macabeo.
Es considerada una viña fría, situada en una umbría (orientación noreste), con mucha pendiente.
1,45 Ha plantadas en parte el año 1909 y el resto en 1929. Altura inicial a 400 metros, con una pizarra verde, rica en zinc y aluminio, y unas importantes vetas de granito, que la convierten en un apoyo muy frío. Se empieza a vendimiar bastante tarde.
El vino muestra una enorme sutileza en nariz y en boca. Amable, persistente y muy, muy largo.

Entramos en los vinos del Bierzo, presentados por Ricardo Pérez, que cultiva las viñas aplicando la biodinámica. Trabajas con más de 200 parcelas diferentes, pequeñas viñas, viejas y todas en ladera.

Pétalos 2011 (320.000 botellas)

Toda la uva procede de viñedo viejo, básicamente Mencía, y un poco de Alicante Bouschet. Es un vino me marcado carácter joven, con cierta astringencia y sequedad en boca, tánico. Pero fácil de beber.

Villa de Corullón 2012 (17.000 botellas)

Hecho con 97% de Mencía, y el resto uva blanca, proveniente de viñedos del mismo pueblo, en laderas en pendiente extrema. El vino muestra unos tostados, una boca dura y potente, con una presencia alcohólica.
Las Lamas 2012 (2600 botellas), viñedos de siete parcelas, con una edad de 60 a 100 años. Muestra una nariz con recuerdos minerales (fósforo, fósforo), fruta fresca madura, con una boca carnosa, viva, cruda.
Moncerbal 2012 (1800 botellas)
Viñedos en suelos de pizarra, cuarzo y mármol. Nariz de fruta madura negra en licor (ciruela), con una madera presente. Boca musculada, estructura y tanino marcado.
La Faraona 2012 (640 botellas) 100% Mencía.
Viña orientada al Sureste, donde se aprovecha el sol de la mañana, y tiene una maduración lenta. Roca madre de pizarra a 30 cm de la superficie, situada en una falla tectónica. Fruta dulce en nariz, profundo y suave en boca, amplio, con un tanino dulce.

Una cata de espectacular puesta en escena.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Skip to content