Els vins de Jerez són uns vins únics, especials, irreproduibles enlloc del món. Un tresor enològic, que tenim a prop, i del que malauradament, no em fem gaire cas. Llevat de la seva zona de producció on hi ha un consum local, a la resta de la península, el seu consum és molt puntual, llevat del PX, tot i que existeixen grans joies al mercat.
El passat dimecres dia 21 de novembre Bodegas Tío va Pepe presentar la seva nova col·lecció de Finos Palmas 2013 en un original tast, via streaming per a tot el món i des de 4 centres diferents, des del celler de González Byass, des del saló Miro de rambla Catalunya 125 de Barcelona, des de les oficines centrals de González Byass a Madrid i des de l’escola d’hostaleria de Sevilla, on s’havien convocat a 15 persones per a tastar en directe les quatre ampolles seleccionades. Amb un desplegament de mitjans important, amb un equip de més de 25 tècnics per a realitzar les connexions, l’acte de Barcelona va ser coordinat per paladar y tomar.
Palmas, és un terme aplicat a aquells finos de Jerez distingits per la seva netedat, finor i delicadesa en l’aroma. Existeixen quatre vins diferents i el nombre de Palmas és proporcional a la seva edat.
González Byass va recuperar fa tres anys aqueta tipologia de vins, pràcticament ja en desús. És el resultat de la tasca de selecció i classificació en funció de l’edat i finor dels millors finos que es ve duent a terme des de l’any 1880 .
La família González, de la mà d’Antonio Flores,mestre mesclador, i amb l’ajuda de Sarah Jane Evans , Master of Wine , han tastat més de 150 botes de les nombroses soleres de Tío Pepe buscant l’excel·lència , els matisos de elegància i finor pròpia de les històriques Palmas i guiats, únicament, per la intuïció, la saviesa, el nas, el guix i la venencia .
Els vins a tastar van ser els següents, segons la definició de Bodegas González Byass.
Una Palma , el esplendor de la flor. Tío Pepe evolucionat, sis anys de criança biològica per a un fino de raça. Selecció de tres botes en què la “flor ” és encara un mantell de vida . La solera està composta per 142 botes i les seleccionades han estat la n º 1, n º 9 i n º 11 .
Dos Palmas , equilibrio y grandeza.Vuit anys de contacte amb la ” flor ” que encara perdura tènue a la superfície del vi . Selecció de dues botes de roure americà , en concret la número 7 i la n º 26 d’una solera de 150 botes .
Tres Palmas, velo y oxidación. Tío Pepe molt vell , la ” flor” a l’extrem . Després de deu anys d’envelliment són ja algunes les botes que mantenen traços de llevats que continua interactuant màgicament amb el vi . La bota n º 30 ha estat seleccionada d’entre les 150 botes que componen aquesta solera.
Cuatro Palmas, vejez y sabiduria. De marcat caràcter a fino, aquest amontillado molt vell suposa l’evolució de Tío Pepe fins al ” Summun ” . Selecció de només una bota, la n º 3 , de les sis botes que envelleixen en Bodegas Tío Pepe des de fa 48 anys.
Segons les meves notes de tast, els vins varen ser els següents:
I Palma: nas sec, records de fruits secs, lleugeres notes salines, flor blanca fresca, poma verda, amb una boca lleugera, però amb tots els matisos d’un fino envellit.
II Palmas: de color més evolucionat, mostra un nas sec però més punxant, més intens, records de poma dessecada, ametlles amargues, amb una boca on es mostra l’oxidació, però de més volum, i molt viu encara.
III Palmas: trobem ja un color més evolucionat amb uns tons daurats més intensos, amb uns aromes més maderitzats, fruits secs torrats, pegamento imedio, amb una boca que sembla més untuosa, però llarg, complexa, i persistent.
IV Palmas:color molt fosc, gairebé caoba; records d’ebenisteria, i notes que em fan pensar en un Pedro Ximenez (panses, figues seques…), massapà, codonyat, amb un pes d’alcohol massa notori per al meu gust, però una gran vi, de molt llarga i extraordinària expressió.
Un cop acabat el tast passem a la taula on tenim formatges d’Astúries, pernil Carrasco, i les joies gastronòmiques de casa Graupera de Mataró. Cava Vilarnau i el palo cortado Leonor.
Un tast molt interessant, ben organitzat, dirigit magistralment per Antonio Flores, un extraordinari comunicador, transmetent autèntica passió pels vins de Jerez i per la seva feina, i mantenint-nos a tots enganxats a la seves explicacions durant les dues hores que va durar el tast.
Versión Castellana
Los vinos de Jerez son unos vinos únicos, especiales, e irreproducibles en ninguna parte del mundo. Un tesoro enológico, que tenemos cerca, y del que lamentablemente no hacemos demasiado caso. Salvo en su zona de producción, donde hay un consumo local, en el resto de la península, su consumo es muy puntual, a excepción del PX, aunque existen grandes joyas en el mercado.
El pasado miércoles día 21 de noviembre Bodegas Tío Pepe presentó su nueva colección de Finos Palmas 2013 en una original cata, vía streaming para todo el mundo y desde cuatro centros distintos; desde la bodega de González Byass, desde el salón Miró de rambla Catalunya 125 de Barcelona, desde las oficinas centrales de Gonzales Byass en Madrid y desde la escuela de hostelería de Sevilla, sedes donde se habían convocado a 15 personas para probar en directo las cuatro botellas seleccionadas. Con un despliegue de medios importante, con un equipo de más de 25 técnicos para realizar las conexiones, el acto de Barcelona fue coordinado por Paladar y Tomar.
Palmas, es un término aplicado a aquellos finos de Jerez distinguidos por su limpieza, finura y delicadeza en el aroma. Existen cuatro vinos diferentes y el número de Palmas es proporcional a su edad.
González Byass recuperó hace tres años estos tipología de vinos, prácticamente ya en desuso. Es el resultado de la tarea de selección y clasificación en función de la edad y finura de los mejores finos que se viene llevando a cabo desde el año 1880.
La familia González, de la mano de Antonio Flores, maestro mezclador, y con la ayuda de Sarah Jane Evans, Master of Wine, cataron más de 150 botas de las numerosas soleras de Tío Pepe buscando la excelencia, los matices de elegancia y finura propia de las históricas Palmas y guiados únicamente por la intuición, la sabiduría, la nariz, la tiza y la venencia .
Los vinos a catar fueron los siguientes, según la definición de Bodegas González Byass.
Una Palma, el esplendor de la flor. Tío Pepe evolucionado, seis años de crianza biológica para un fino de raza. Selección de tres botas en que la ” flor” es todavía un manto de vida. La solera está compuesta por 142 botas y las seleccionadas han sido la nº 1, nº 9 y nº 11.
Dos Palmas, equilibrio y grandeza. Ocho años de contacto con la “flor ” que aún perdura tenue en la superficie del vino. Selección de dos botas de roble americano, en concreto la nº 7 y la nº 26 de una solera de 150 botas.
Tres Palmas, velo y oxidación. Tío Pepe muy viejo, la “flor” en el extremo. Después de diez años de envejecimiento son ya algunas las botas que mantienen trazos de levaduras que continúan interactuando mágicamente con el vino. La bota nº 30 ha sido seleccionada de entre las 150 botas que componen esta solera.
Cuatro Palmas, vejez y sabiduría. De marcado carácter a fino, este amontillado muy viejo supone la evolución de Tío Pepe hasta el ” Sumum”. Selección de sólo una bota, la nº 3, de las seis botas que envejecen en Bodegas Tío Pepe desde hace 48 años.
Según mis notas de cata, los vinos fueron los siguientes:
I Palma: nariz seca, recuerdos de frutos secos, ligeras notas salinas, flor blanca fresca, manzana verde, con una boca ligera, pero con todos los matices de un fino envejecido.
II Palmas: de color más evolucionado, muestra una nariz seca pero más punzante, más intenso, recuerdos de manzana desecada, almendras amargas, con una boca donde se muestra la oxidación, pero de mayor volumen, y muy vivo todavía.
III Palmas: encontramos ya un color más evolucionado con unos tonos dorados más intensos, con unos aromas más maderitzados, frutos secos tostados, pegamento Imedio, con una boca que parece más untuosa, largo, complejo y persistente.
IV Palmas: color muy oscuro, casi caoba; recuerdos de ebanistería , y notas que me hacen pensar en un Pedro Ximenez (pasas , higos secos … ), mazapán, membrillo, con un peso de alcohol demasiado presente para mi gusto, pero un gran vino, de muy larga y extraordinaria expresión.
Una vez terminada la cata pasamos a la mesa donde tenemos quesos de Asturias, jamón Carrasco, y las joyas gastronómicas de casa Graupera de Mataró. Cava Vilarnau y el palo cortado Leonor.
Una cata muy interesante, bien organizada, dirigida magistralmente por Antonio Flores, un extraordinario comunicador, transmitiendo auténtica pasión por los vinos de Jerez y por su trabajo, y manteniéndonos a todos pegados a la pantalla, siguiendo sus explicaciones durante las dos horas que duró el evento.