Menjar pels ulls, comer por los ojos

M’explicava una persona, que fa uns dies va estar en una senzilla pensió, d’un minúscul poble de Catalunya. La mestressa de la casa, una carinyosa dona gran, feia una cuina casolana, i l’ambient, bucòlic, era amical, familiar, de contacte molt proper.
Per dinar, un dels plats que va menjar duia uns pèsols (estem a Gener)  que, imbuït, va trobar boníssims, i així li ho va dir a la dona:
Mestressa! Aquests pèsols son molt bons!.
Home, oi tant que ho són – va afirmar la dona- pensi que jo només els compro Findus!
Recordo fa anys, en una festa familiar amb molta família, un tiet en veure el cava que hi havia, en una petita rotllana de gent, en veu baixa va dir que no el coneixia aquell cava, que no sabia que tal era.
Un altre tiet que era al costat va dir:  oh, és car eh, aquest cava: és car!.
El cava en qüestió era un Duc de Foix, de la cooperativa Covides, de Sant Sadurní de Noia, amb un preu inferior a 4€. Per què aquest tiet va dir que el cava era car? Doncs per què com que estàvem a casa d’una persona amb diners, va donar per fet, que el cava havia de ser car.      
D’això, se’n diu menjar pels ulls; o dit d’una altre manera, que l’entorn, ens condiciona i ens influència a l’hora d’emetre una valoració.
I també, no cal dir-ho, que bevem pels ulls. Si ens ensenyen una ampolla que a l’etiqueta posa Carrefour, o bé hi posa Vega Sicilia, això ens condiciona abans d’obrir-la. Hi hagi el que hi hagi a dins.    
Ara estem travessant un moment que sembla, que tot allò que és ecològic, que és natural, que no porta sulfurós, que és de km 0, que és de proximitat, ara, sembla que tot això és boníssim per força. I de vegades si, que ho és de bo, però  de vegades, moltes, allò no val res. Per més hippie que sigui el personatge que l’hagi fet i per més sensible que hagi estat amb el medi ambient. Si una cosa no val res, no val res. Encara que l’emboliquis amb una aura excelsa.
Un conegut distribuïdor de vins, un dia comentava que estant a Madagascar i, convidat per una altre persona, estava bevent un vi infecte, però l’entorn era tant bonic, tant especial, que fins hi tot li va semblar bo.
Em sembla bonic, fins hi tot simpàtic, que la màgia de l’entorn ens pugui condicionar. Té el seu encant; Però, alerta, n’hem de ser conscients, per a poder valorar allò que ens fiquem a la boca. Sigui el que sigui.
Versión Castellana
Me contaba una persona, que hace unos días estuvo en una sencilla pensión, en un minúsculo pueblo de Cataluña. La dueña de la casa, una cariñosa anciana, hacía una cocina casera, y el ambiente, bucólico, era amistoso, muy familiar, de contacto muy cercano.
Para comer, uno de los platos que comió llevaba unos guisantes (estamos en enero) que, imbuido, encontró buenísimos, y así se lo dijo a la mujer :
Señora! Estos guisantes están muy buenos ! .
Hombre, claro que lo son -afirmó la mujer- piense que yo siempre los compro Findus!


Recuerdo hace años, en una fiesta familiar con muuucha familia, un familiar al ver el cava que había, en un pequeño corrillo, en voz baja dijo que no conocía aquel cava, que no sabía que tal era.

Otro familiar que estaba en el lado dijo: pues es caro eh, este cava: es caro

El cava en cuestión era un Duc de Foix, de la cooperativa Covides, de Sant Sadurní de Noia, con un precio inferior a 4 €. Porque este familiar  dijo que el cava era caro? Pues por qué como estábamos en casa de una persona con dinero, dio por sentado, que el Cava debía ser caro.

A esto se llama comer por los ojos, o dicho de otro modo, que el entorno nos condiciona y nos influencia a la hora de emitir una valoración justa.
Y también, no hace falta decirlo, que bebemos por los ojos. Si nos ofrecen una botella que en la etiqueta  pone Carrefour, o bien pone Vega Sicilia, esto nos condiciona antes de abrirla.
Ahora estamos atravesando un momento en que parece que todo lo que es ecológico, que es natural, que no lleva sulfuroso, que es de km 0, que es de proximidad, ahora, parece que todo esto es buenísimo fuerza. Y a veces sí, que lo es de bueno, pero a veces, muchas, aquello no vale nada.
Por más hippie que sea el personaje que lo haya hecho y por más sensible que haya sido con el medio ambiente. Si algo no vale, no vale: Aunque lo envuelven con un aura excelsa.
Un conocido distribuidor de vinos, comentaba un día que estaba en Madagascar y, invitado por otra persona, estaban bebiendo un vino infecto, pero el entorno era tan bonito, tan especial, que incluso le pareció bueno.

Me parece bonito, incluso simpático, que la magia del entorno nos pueda condicionar. Tiene su encanto; Pero, ojo, debemos ser conscientes de ello, para poder valorar lo que nos metemos en la boca. Sea lo que sea.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Skip to content