La qualitat del CAVA, afectada per l’’oscil·lació atmosfèrica de l’Atlàntic

NAO+i+el+cava
Els investigadors Raimundo Real i José Carlos Báez, de la Universitat de Màlaga, han analitzat els possibles efectes de l’oscil·lació de l’Atlàntic Nord, coneguda en la literatura científica com a índex NAO (per les seves sigles en anglès), sobre la qualitat del cava espanyol en un estudi que publica l’International Journal of Biometeorology.
La NAO és un índex macroclimátic que reflecteix la diferència de pressió atmosfèrica entre les Açores i Islàndia, de manera que és positiva si s’instal·la un anticicló a les Açores i negativa si es formen borrasques en aquesta mateixa zona. Aquesta diferència de pressió, que oscil·la al llarg del temps, repercuteix directament en les condicions meteorològiques de la península ibèrica .
Els investigadors van trobar que la NAO estava relacionada amb la qualitat del cava entre els anys 1970 i 2008. L’existència de valors positius de la NAO en els mesos de març a agost, quan el raïm es forma i madura, va disminuir la capacitat d’obtenir una qualitat superior al cava. La probabilitat d’obtenir un cava de qualitat
NAO+i+el+cava+1

superior és més alta quan el valor mitjà de la NAO és negatiu. Això fa que la temperatura mitjana a l’àrea del cava disminueixi i millori la seva qualitat ” , argumenta l’expert.

Font: SINC 29/01/2014 
Versión Castellana
Los investigadores Raimundo Real y José Carlos Báez, de la Universidad de Málaga, han analizado los posibles efectos de la oscilación del Atlántico Norte, conocida en la literatura científica como índice NAO (por sus siglas en inglés), sobre la calidad del cava español en un estudio que publica el International Journal of Biometeorology.
La NAO es un índice macroclimático que refleja la diferencia de presión atmosférica entre las Azores e Islandia, de forma que es positiva si se instala un anticiclón en las Azores y negativa si se forman borrascas en esa misma zona. Esta diferencia de presión, que oscila a lo largo del tiempo, repercute directamente en las condiciones meteorológicas de la península ibérica.
Los investigadores encontraron que la NAO estaba relacionada con la calidad del cava entre los años 1970 y 2008. La existencia de valores positivos de la NAO en los meses de marzo a agosto, cuando la uva se forma y madura, disminuyó la capacidad de obtener una calidad superior en el cava. La probabilidad de obtener un cava de calidad superior es más alta cuando el valor medio de la NAO es negativo. Esto hace que la temperatura media en el área del cava disminuya y mejore su calidad”, argumenta el experto.

Font: SINC 29/01/2014

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Skip to content