Domaine Viret, és un celler catedral que trobem al sud de la Drôme, de la regió Rhône-Alpes, a França. Els vins del celler son etiquetats amb la denominació Côtes du Rhône-Villages.
Situat al poble de Saint-Maurice-sur-Eygues, que juntament amb el seu poble veí Vinsobres, disposen del millor terrer del departament.
Al domaine hi trobem plantades les varietats més populars de Côtes du Rhône, i cadascuna d’elles aporta la seva identitat a la complexitat als vins.
Varietats Negres:Grenache, Syrah, Mourvèdre, Carignan vella.
Varietats blanques:Viognier, Roussanne, Marsanne, Clairette, Bourboulenc…
Fins a vint-i-cinc varietats plantades a partir de selecció masal de ceps centenaris, amb una edat mitjana de 40 anys, que fan presagiar el potencial dels seus vins.
La composició dels sòls i una exposició geogràfica de la vinya (orientació sud, d’altitud entre 250 i 300 m) permeten obtenir una verema més rica en compostos necessaris per a l’elaboració de grans vins.
El sòl ric en argila, pedra calcària, còdols i, sovint sòls profunds. Distingim tres zones diferenciades de terrer, que formen la base per a elaborar els vins de selecció de parcel·la, el Mareótis, les colonnades, i Emergence.
La família Viret, a finals dels 80, fruit de la seva observació de la natura, l’entorn, la terra, decideixen orientar-se cap a una viticultura més respectuosa del lloc i del seu ecosistema. Ecològics, biodinàmics al 1990 comencen a aplicar la cosmoculture®.
L’objectiu de la cosmoculture® és la de re-equilibrar, re-energitzar, i salvaguardar els equilibris vius i els ecosistemes.
L’aigua és el suport fonamental de la vida cel·lular, i ella és l’element principal organitzador de la vida d’aquesta cultura.
Els Camps tel·lúrics i còsmics són els enllaços, i els éssers humans, les plantes i els animals en són els beneficiaris.
El lloc de l’home en termes de l’individu és important i el camp de la consciència en les seves aplicacions agrícoles és un altre element fonamental cosmoculture®.
La qualitat humana i el pensament humà són els vincles entre els elements que es troben a l’agricultura biodinàmica “aquí l’home es projecta més en el seu entorn de vida.”
La cosmoculture® busca connectar-se a la terra per les corrents tel·lúriques, les corrents subterrànies, per les falles.
La Geobiologia és l’estudi dels elements del sòl que causen les interferències electromagnètiques del medi ambient.
A l’aire, trobem les ones paràsites de diferents orígens, tots aquests elements tenen influències desvitalitzadores sobre la vida (plantes, arbres, animals i humans).
Per tant, cal reequilibrar les forces vitalitzadores que actuen sobre els punts actius, una mena d’acupuntura, però no sobre la vida, sinó sobre la terra.
En el futur, la cosmoculture® hauria de conduir a una marca col·lectiva i internacional, que s’ajusti com a un mètode que ens porti a un món d’harmonia, amb la ressonància i l’equilibri entre els éssers humans i els elements. Un mètode elitista d’alt valor ecològic, que garanteixi un món més viu, més respectuós i més equilibrat.
Celler catedral
Es parteix del principi que el vi és un producte viu que segueix els cicles naturals i les seves influències. Han construït aquest celler en línia amb la seva filosofia de treball de la vinya per a posar el vi en condicions òptimes.
Les formes, els volums, les tretze columnes i el cor mineral, tenen aquí un paper important en l’energia i els intercanvis de vibració, per tal d’exaltar els vins durant els cicles successius de criança i conservació.
Construït basant-se en el principi del
nombre d’or (Regla d’arquitectura dels constructors del gran Egipte), el celler està fet de blocs de pedra, de tres a sis tones cadascun.
Al 2005 reintrodueixen a França l’elaboració de vins en àmfora. Les àmfores estan fabricades seguint les proporcions del nombre d’or “
1,61833” per donar harmonia i equilibri d’energia en aquest treball vi.
Les àmfores són fetes a partir d’argiles seleccionades a partir d’anàlisis fisicoquímics,

escollides especialment per a Domaine Viret i la seva orientació enològica. Es cou en un forn fins arribar a la temperatura de 1000ºC, i es refreda lentament a dins el forns durant tres dies.
L’àmfora és un envàs molt porós, amb una transpiració molt elevada, amb una pèrdua de líquid molt important. Per evitar això, la part interna de l’àmfora és recoberta de cera d’abella per a segellar els porus ceràmics.
La vinificació es realitza amb els grans sencers de raïm. Treballen amb llevats endògens i no utilitzen cap tipus de producte enològic, buscant una puresa aromàtica, delicadesa i tanins tàctils.
La visita i les explicacions de la família Viret, fan que la visita sigui una autèntica experiència, absolutament recomanable.
El dia de la nostra visita varem sopar al celler amb un menú basat en la tòfona (tuber melanosporum), fet pel chef Christophe, provinent de Suïssa.
El Menú
Focaccia blanche
Dim Sum au Sandre
Degustation des vins du domaine
oeuf Mayo
(coudée d’or 2012)
Crêpe vonnassienne aux Topinambours
Dolia Ambré 2012
Carpaccio de filet de veau fumé, crème de châtaignes
Sylibre 2006 magnum
Feuilleté de Colvert, foie gras, cardon, polenta
Colonnades 2003 jéroboam
Brillat Savarin
Dolia Paradis 2012
Poire Choco
Lug Brune Magnum
Vins tastats del celler
100% Pur bulle
Varietats: Garnatxa, shyraz, Counoise.
Vi rosat que fa una segona fementació en ampolla.
De bonic color rosat, mostra un nas fresc de fruita vermella acabada de collir, pinyol de cirera, amb un record vegetal.
En boca trobem un punt pétillant, i sensació de sucre residual. Vi lleuger, net, fresc i alegre, de copa de benvinguda.
BDN 2012
Varietats: 100% Caladoc.
És una varietat negra, vinificada en blanc. En nas es mostra reduït, notes de fòsfor, fonoll, minerals, fruita blanca madura, toc cítric. Boca amable, amb records de Sauvignon Blanc, lleuger i confirmant les notes trobades en nas. Agradable.
SYlibre 2006
Varietats: shiraz 100%
Vi monovarietal, nas de notes Torrefactes, i fruita negra madura. De Boca compacte, estructura, taní polit, suau i cremós. Un vi que demana carn.
Colonnades 2003 jeroboam
Varietats: Garnatxa+sh+mourvedre
Nas de Fruita negra, olivada, pruna negra, cirera alcohol, a puntes mentolades i balsamic. Frescor en boca, però amb taní i estructura. Records de fulla de tabac i cacao. Vi molt fresc, amb acidesa i bon cos. Interessant.
La coulee d’or 2012
Clairete, viogner, rousane, marsane
Són vins discrets en nas que mica en mica es van obrint. Fòsfor, punt càlid de la viognier, varietat que participa aportant-hi volum. Vi més càlid, de menys acidesa que la resta del celler. Viu, toc vegetal, fonoll, ginesta, floral, punt anisat. Necessita també un menjar contundent.
Dolia 2012. Vi en àmfora.
Varietats: Muscat petit grain, Bourboulenc, Clairette rose, Roussanne, Grenache blanc
Color molt evolucionat, tons ambre, coure. Licoròs, fruita passificada, Codonyat, però de molt bona acidesa. Sembla maderitzat, però és la petja de l’àmfora. Tocs de sobremaduració, d’orellana, litxis, pètal de rosa, tarongina. Nas que condiciona a dolçor, i un vi per a mi, amb un maridatge molt complicat.
Dolia 2010 àmfora
Varietats: Garnatxa,sh, Murviedre, carignan
Nas de Fruits vermells en licor, i fruits negres del bosc. Madur, taní dolç, amable en boca, d’alcohol ven integrat, untuós.
Dolia 2010 4 passerille
Varietats: Garnatxa
Vi dolcs fet amb la tècnica del grà passificat. Nas de Garnatxa dolça, toc de pegamento imedio, amb records de monastrells vells.
Dolç i profund en boca. Molt bona acidesa, com en tots els vins tastats del celler.
Un Gran descobriment per a mi, el celler Domaine Viret, que vaig poder coneixer a la trobada de microproductors de vi d’andorra, el passat novembre. La filosofia del celler, s’hi pot entrar o no, però el que si he de reconeixer, és que tots els vins que vaig tastar eren nets, polits, fragants, particulars però ben elaborats, i tots interessants. I això, molts cellers moderns no ho poden dir.
Versión Castellana
Domaine Viret, es una bodega catedral que encontramos al sur de Drôme, de la región Rhône-Alpes, en Francia. Los vinos de la bodega son etiquetados con la denominación Côtes du Rhône-Villages.
Situado en el pueblo de Saint-Maurice-sur-Eygues, que junto con el vecino pueblo Vinsobres, poseen el mejor terruño del departamento.
En el Domaine encontramos plantadas las variedades más populares de Côtes du Rhône, y cada una de ellas aporta su identidad a la complejidad a los vinos .
Variedades Tintas: Grenache, Syrah, mourvèdre, Cariñena vieja.
Variedades blancas: Viognier, Roussanne, Marsanne, Clairette, Bourboulenc…
Hasta veinticinco variedades plantadas a partir de selección masal de cepas centenarias, con una edad media de 40 años, que hacen presagiar el potencial de sus vinos.
La composición de los suelos y una exposición geográfica de la vid ( orientación sur, de altitud entre 250 y 300 m) permiten obtener una vendimia más rica en compuestos necesarios para la elaboración de grandes vinos.
El suelo rico en arcilla, piedra caliza, guijarros y, a menudo suelos profundos. Distinguimos tres zonas diferenciadas de terruño, que forman la base para elaborar los vinos de selección de parcela, el Mareotis, las Colonnades, y Emergence.
La familia Viret, a finales de los 80, fruto de su observación de la naturaleza, el entorno, la tierra, deciden orientarse hacia una viticultura más respetuosa del lugar y de su ecosistema. Ecológicos, biodinámicos, en 1990 comienzan a aplicar la cosmoculture® .
El objetivo de la cosmoculture® es la de reequilibrar, reenergizar, y salvaguardar los equilibrios vivos y los ecosistemas.
El agua es el soporte fundamental de la vida celular, y ella es el elemento principal organizador de la vida de esta cultura.
Los Campos telúricos y cósmicos son los enlaces, y los seres humanos, las plantas y los animales son los beneficiarios.
El lugar del hombre en términos del individuo es importante y el campo de la conciencia en sus aplicaciones agrícolas es otro elemento fundamental cosmoculture® .
La calidad humana y el pensamiento humano son los vínculos entre los elementos que se encuentran en la agricultura biodinámica “aquí el hombre se proyecta más en su entorno de vida . “
La cosmoculture® busca conectarse a la tierra por las corrientes telúricas, las corrientes subterráneas , por las fallas.
La Geobiología es el estudio de los elementos del suelo que causan las interferencias electromagnéticas del medio ambiente .
En el aire, encontramos las ondas parásitas de diferentes orígenes, todos estos elementos tienen influencias desvitalitzadores sobre la vida (plantas, árboles, animales y humanos ) .
Por tanto, reequilibrar las fuerzas vitalizadores que actúan sobre los puntos activos, una especie de acupuntura, pero no sobre la vida, sino sobre la tierra.
En el futuro, la cosmoculture® debería conducir a una marca colectiva e internacional, que se ajuste como un método que nos lleve a un mundo de armonía, con la resonancia y el equilibrio entre los seres humanos y los elementos. Un método elitista de alto valor ecológico, que garantice un mundo más vivo, más respetuoso y más equilibrado.
Bodega catedral
El punto de partida inicial es que el vino es un producto vivo que sigue los ciclos naturales y sus influencias. Han construido esta bodega en línea con su filosofía de trabajo de la viña para poner el vino en condiciones óptimas.
Las formas, los volúmenes, las trece columnas y el corazón mineral, tienen aquí un papel importante en la energía y los intercambios de vibración, para exaltar los vinos durante los ciclos sucesivos de crianza y conservación.
Construido basándose en el principio del número de oro (Regla de arquitectura de los constructores del gran Egipto), la bodega está hecha de bloques de piedra, de tres a seis toneladas cada uno. En 2005 reintroducen en Francia la elaboración de vinos en ánfora. Las ánforas están fabricadas siguiendo las proporciones del número de oro “1,61833” para dar armonía y equilibrio de energía al vino. Las ánforas son hechas a partir de arcillas seleccionadas a partir de análisis fisicoquímicos, 
escogidas especialmente para Domaine Viret y su orientación enológica. Se cuece en un horno hasta alcanzar la temperatura de 1000ºC, y se enfría lentamente dentro del horno durante tres días. El ánfora es un envase muy poroso, con una transpiración muy elevada, y con una pérdida de líquido muy importante. Para evitarlo, la parte interna del ánfora es recubierta de cera de abeja para sellar los poros cerámicos.
La vinificación se realiza con los granos enteros de uva. Trabajan con levaduras endógenas y no utilizan ningún tipo de producto enológico, buscando una pureza aromática, delicadeza y taninos táctiles.
La visita y las explicaciones de la familia Viret, hacen que la visita sea una auténtica experiencia, absolutamente recomendable. Mágica.
El día de nuestra visita cenamos a la bodega con un menú basado en la trufa (tuber melanosporum), hecho por el chef Christophe, proveniente de Suiza.
El Menú
Focaccia blanche- Dim Sum au Sandre
Degustation des vins du domaine
oeuf Mayo
(coudée d’or 2012)
Crêpe vonnassienne aux Topinambours
Dolia Ambré 2012
Carpaccio de filet de veau fumé, crème de châtaignes
Sylibre 2006 magnum
Feuilleté de Colvert, foie gras, cardon, polenta
Colonnades 2003 jéroboam
Brillat Savarin
Dolia Paradis 2012
Poire Choco
Lug Brune Magnum
Vinos catados de la bodega
100% Pur bulle
Variedades: Garnacha, shyraz, Counoise.
Vino rosado que hace una segunda fermentación en botella.
De bonito color rosado, muestra una nariz fresca de fruta roja recién cogida, hueso de cereza, con un recuerdo vegetal.
En boca encontramos un punto pétillant, y sensación de azúcar residual.
Vino ligero, limpio, fresco y alegre, de copa de bienvenida.
BDN 2012
Variedades: 100% Caladoc .
Es una variedad negra, vinificada en blanco. En nariz se muestra reducido, notas de fósforo, hinojo, minerales, fruta blanca madura, toque cítrico. Boca amable, con recuerdos de Sauvignon Blanc, ligero y confirmando las notas encontradas en la nariz. Agradable .
SYlibre 2006
Variedades: shiraz 100%
Vino monovarietal, nariz de notas torrefactas, y fruta negra madura. De Boca compacta, estructurado, tanino pulido, suave y cremoso. Un vino que pide carne.
Colonnades 2003 jeroboam
Variedades: Garnacha + sh + Mourvedre
Nariz de fruta negra, olivada, ciruela negra, cereza alcohol, puntas mentoladas y balsámico. Frescura en boca, pero con tanino y estructura.
Recuerdos de hoja de tabaco y cacao. Vino muy fresco, con acidez y buen cuerpo. Interesante .
La Coulee d’or 2012
Variedades: Clairete , viogner , rousane , marsane.
Son vinos discretos en nariz, pero que poco a poco se van abriendo. Fósforo, con el punto cálido de la viognier, variedad que participa aportando volumen. Vino más cálido, de menor acidez que el resto de la bodega. Vivo, toque vegetal, hinojo, retama, floral, punto anisado. Necesita también de comida contundente.
Dolia 2012. Vino en ánfora
Variedades: Muscat petit grain , Bourboulenc , Clairette rose , Roussanne , Grenache blanca.
Color muy evolucionado, tonos ámbar, cobre. Licoroso, fruta passificada, membrillo, pero de muy buena acidez. Parece maderizado, pero es la huella del ánfora. Toques de sobremaduración, de orellana, lichis, pétalo de rosa, azahar. Nariz que condiciona a dulzura, y un vino para mí, con un maridaje muy complicado.
Dolia 2010 ánfora
Variedades: Garnacha , sh , Murviedre , Carignan
Nariz de Frutos rojos en licor, y frutos negros del bosque. Maduro, tanino dulce, amable en boca, de alcohol vende integrado, untuoso.
Dolia 2010 4 passerillé
Variedades: Garnacha
Vino duelos hecho con la técnica del grano passificat. Nariz de Garnacha dulce, toque de pegamento imedio, con recuerdos de Monastrell viejos.Dulce y profundo en boca. Muy buena acidez, como en todos los vinos catados de la bodega.
Gran descubrimiento para mí, la bodega de Domaine Viret, que pude conocer en el encuentro de microproductores de vino de Andorra, el pasado noviembre. En la filosofía de la bodega, uno puede entrar o no, pero lo que si he de reconocer, es que todos los vinos que probé eran limpios, pulidos, fragantes, particulares pero bien elaborados, y todos interesantes.
Y eso, muchas bodegas modernas no pueden decirlo.