Els vins de la Terra, nova classificació al Priorat

Fa bastants anys que Álvaro Palacios parlava de poder explicar el priorat com si es tractés d’un vi de la Borgonya, perquè creia que era una manera precisa i clarificadora d’explicar els vins d’una zona amb forta personalitat.
De fet, aquesta manera borgonyona de classificar les vinyes, és aplicables a moltíssimes Denominació d’Origen. Finalment la Denominació d’Origen qualificada Priorat ha presentat la seva nova classificació dels seus vins.
Actualment la denominació té unes 2000 Ha de vinya, cultivades per 532 viticultors i amb 109 cellers. En un esforç de rigor i de control de traçabilitat, es vol garantir al consumidor l’origen del raïm procedent de cada vinya i de cada vi segons la classificació rebuda.
Han presentat els noms de la terra, on es classifiquen les vinyes del priorat de manera piramidal.


els%2Bnoms%2Bde%2Bla%2Bterra%2BDOQ%2BPrioratA la base de la piràmide trobem el vi  DOQ Priorat, un reflex de la personalitat vinícola genèrica i de la tipicitat de la DOQ Priorat.
Vi de Vila, comprèn 12 zones delimitades a partir d’un estudi de sòls donant les següents zones: Bellmunt del Priorat, Scala Dei, Gratallops, El Lloar, La Morera de Montsant, Poboleda, Porrera, Torroja del Priorat, La Vilella Alta, La Vilella Baixa, Masos de Falset i Solanes del Molar.
Els vins de vila son aquells que s’han elaborat a partir de raïms d’una mateixa vila, són una expressió del vincle d’aquests vins amb el territori.
Vi de Paratge. Se n’han identificat 459 i volen mostrar una ànima encara més pura, lligada a la geologia, l’orografia i un determinat microclima.
S’hi poden trobar vins amb el mateix nom (cas del Mas de la Rosa) però d’elaboradors diferents.
Vi de Vinya Classificada. Neix d’una producció vitícola individual i de virtuts excepcionals, que mereix ser embotellat a part.
Gran Vinya classificada, hi trobem el vins que són una mostra escassa de talent natural i històric, una commovedora aliança del caprici de la naturalesa i una tradició que han sabut interpretar i salvaguardar fins al present les joies vitícoles més exclusives, inalterades en el temps.
També a partir d’ara, només es podrà fer ús del terme “vinyes velles” aquelles que tinguin més de 75 anys o que s’hagin plantat abans de 1945.
Segurament generarà controvèrsia entre els productors, però el consumidor hi sortirà clarament beneficiat per una legislació més clara, precisa i evitant terminologia que sovint creava confusió

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Skip to content