Tast de Vins

Tast de Vins 

Proposem una ràpida introducció al tast de vins: Venim al vostre domicili amb tot el material necessari (copes, vins, decantadors, ordinador, projector, etc), podeu venir a la sala de tast de la nostra Masia. Comencem amb una breu exposició teòrica, on parlarem de quines eines tenim a l’hora de tastar un vi, i com ens influeixen aquestes en el tast.
I acabada la teoria passem a la part pràctica del tast de vins, on es tasten dos vins blancs, dos vins negres i un cava: però podem fer el tast a la vostra mida: si voleu només vins blancs, o només vins negres, o vins dolços, o escumosos, etc.
La durada del tast sol ser de 1h30-2 hores.
Si teniu cap dubte ens podeu trucar al 687845991 o per whatsapp.

vi Red Wine Bottles

Tast de Vins

Des de www.xavierbassa.com us oferim tastos privats a domicili, tastos privats a la nostra masia, tastos oberts amb val regal, i tastos online. Pots regalar un tast per fer amb amics, pots regalar un tast de vins/cata de vins per fer amb família, si vols regalar o organitzar un tast per a empreses, tastos amb qui vulguis.

Si vols regalar els nostres tasts a un winelover – o com en diem aquí a amants del vi – un tast ideal per gaudir dels vins en un ambient distès, divertit, però formatiu on resoldrem totes les teves preguntes perquè tinguis més informació a través d’un sumiller amb passió per comunicar, i amb la seva passió per descobrir els nostres vins de Catalunya, de la península i dels vins del món.

Disposem de vals regal per persona o per grups, a la mida del teu pressupost. Tastos originals per sorprendre amb propostes com un maridatge de vins, amb formatges, un maridatge amb foies, un tast de pernils maridat amb diferents begudes, una cata de vi amb xocolata… vine a gaudir dels nostres tastos si vols conèixer els secrets d’un maridatge de vins on aprendràs a degustar els millors productes amb una acurada selecció de vins directes del nostre celler climatitzat perquè la teva experiència gastronòmica sigui perfecte i descobreix com aquest món et pot fer gaudir encara més de tot allò que passa en una taula quan comparteixes amb els teus un tast comentat on el contingut principal són els vins i el maridatge amb els diferents productes que et proposem. També et podem organitzar online en directe un tast de vins amb qui vulguis, amb la família, amics o per la feina. Us enviem a domicili tot el material per fer el tast el dia que vulgueu a l’hora que vulgueu.

Tots els tastos que fem els adaptem als vostres gustos i tenim opcions tant per les persones iniciades com per les que fan un tast per primera vegada, utilitzant uns vins més fàcils d’entendre.

També ajustem el pressupost perquè el preu per persona no es dispari i no sigui cap impediment.  Organitza un tast de vins amb nosaltres i tasta’ls com fan els professionals.  

Contacta amb nosaltres i et donarem més informació.

tast de vins

Si voleu venir a la masia de Can Tomàs, estem situats a Santa Eulàlia de Ronçana, en un entorn rural. Si busqueu una experiència gastronòmica diferent de les propostes habituals d’enoturisme amb tast enmig de les vinyes, tasts de vi/cates de vi en un parc natural, som la vostra opció. En una cata de vins dins d’un celler productor els tastos sempre seran positius, perquè un celler mai et dirà que un vi seu no està bé, en canvi, en els nostres tasts de vins/cata de vins, com que no estem vinculats comercialment amb cap celler, t’explicarem els vins tal com estan, amb totes les seves virtuts i amb els seus defectes en el cas que en tinguin, perquè així pugueu reconèixer quan un vi no està per consumir i el pugueu canviar per una ampolla que estigui correcte. Al celler privat de Can Tomàs, tenim ampolles dels nostres millors elaboradors de Catalunya, que podrem tastar sigui per persona o en grup.

Us presentem la nostra proposta de tast de vins en el que podreu descobrir els millors vins del nostre país i passar una estona amb un dels sumillers més peculiars del panorama vinícola català. Una experiència gastronòmica per conèixer les tècniques de cata de vins, sempre en un entorn lúdic, divertit però formatiu.

Normalment, la sessió d’introducció als nostres tasts de vi, comencen amb una breu exposició teòrica en format PowerPoint, on parlarem de quines eines tenim a l’hora de tastar un vi, i com ens influencien aquestes el tast. Utilitzem aquest suport audiovisual perquè amb imatges podem donar més informació i de manera més clara obtenint una millor experiència sense que sigui avorrida. No us preocupeu, les nostres són sessions són divertides, sempre buscant que les experiències siguin distretes i amenes. Us donarem totes les eines perquè recordis el tast de vins amb l’alegria d’haver-ho passat bé i que les nostres propostes superen les teves expectatives, ja sigui amb vins, amb tast, amb maridatge, amb l’entorn d’una masia catalana, amb els vins seleccionats, amb els formatges provinents d’un mestre afinador, amb els pernils ibèrics millor curats i amb una cata de vins que no et deixarà indiferent.

Ens pots contactar per whatsapp si vols més informació més ràpida dels nostres tasts de vins, siguin per persona o per grups.

Tots els vins que utilitzem durant el tast comentat han estat seleccionats per a poder explicar els conceptes que hem introduït en l’explicació inicial, perquè tingueu els coneixements adequats per si a casa vostra voleu fer maridatge de vins amb la vostra família o amb les vostres amistats.

La durada dels tasts de vins solen ser de poc més de 1h30, però ens adaptem a les vostres necessitats i us ajustem el temps de la sessió al vostre temps disponible.

Ja ho sabeu, pots demanar més informació al telèfon 687845991 i gaudeix dels nostres tasts de vins a un preu per persona ajustat al teu pressupost.

Recordeu, un tast de vins amb bona companyia, és la millor manera de passar una estona agradable, i a més, fareu cultura. I si ho acompanyeu amb un maridatge de formatges l’èxit serà total.

tast de vins a domicili

Comprar Tast de Vins a Domicili

tast de vins a domicili

Comprar Tast de Vins privat a la Masia

tast de vins a domicili

Comprar Tast de Vins privat en parella

tast de vins a domicili

Comprar Tast de Vins Virtual

tast de vins a domicili

Comprar Targeta Regal Tast de Vins obert a la masia

Com organitzar un tast de vins a casa?

Una activitat que podeu fer amb els amics, familiars o fins i tot amb companys de feina – en cas que us hi porteu bé- és la d’organitzar vosaltres mateixos un petit tast de vins a casa. És una manera distreta, amena i divertida d’aprendre a gaudir d’aquesta beguda tan associada a la nostra cultura.
 
Podeu reunir un grup (idealment entre 3 i 8 persones) i, seguint unes petites pautes obrir unes ampolles de vi per, primer tastar-les i després beure-us-les.
Si voleu que la vetllada sigui un èxit total, aquí teniu unes recomanacions per organitzar la cata de vins. El que primer hauríeu de tenir en compte és l’espai on fer el tast. 
 

El tast de vins, en un entorn adequat

Llum: Una bona il·luminació, sigui llum natural del dia o artificial; en aquest cas, que sigui el més similar possible a la llum natural – no llum càlida, millor llum freda- per veure amb claredat els colors dels vins perquè el color del vi ens donarà moltes pistes sobre la seva edat. 
Soroll: El silenci millora la concentració. Escolliu un espai sense distraccions de gent passant, ni músiques altes, ni televisors engegats, ni nens o animals domèstics corrent per la casa.   
Temperatura: Una temperatura ambient agradable, entre 20 i 22 ºC. Si fa massa calor o massa fred no es tasta en bones condicions.  
Olors:  És molt important que l’ambient no tingui cap mena d’olor que pugui distorsionar les aromes del vi: evitar perfums, ambientadors, espelmes aromatitzades, insecticides, encens, olors de cuina, olor de casa tancada, humitat, etc.
 
Altres factors a tenir en compte:
 
S’aconsella no menjar durant la cata de vins. Un cop acabat el tast podeu començar a menjar ben acompanyats de les ampolles obertes. La millor hora per tastar és sempre abans de menjar: abans de dinar o abans de sopar. D’aquesta manera els sentits estan més desperts i no estan afectats per una digestió més o menys pesada. No fumar abans ni durant el tast. No portar perfums que puguin alterar les nostres percepcions i la dels altres tastadors.
Si el tast és a cegues (ampolla tapada) no s’han de fer comentaris ni gesticulacions sobre els vins que s’estan tastant fins al final, per no condicionar l’opinió dels altres tastadors.
 

Material a preparar per un tast de vins

La copa
Idealment hauríeu de tenir una copa per a cada vi que tasteu; si tasteu 4 vins i sou 6 persones, necessitareu 24 copes. Si no teniu prou copes, les haureu d’esbandir amb aigua sense sabó i un cop eixutes, posar-hi el següent vi.     
Tingueu preparades copes adequades al tast. Hauran de ser de cristall fi, transparents i totalment incolores, evitant copes de vidre gruixut tipus duralex. Pel que fa a la forma haurà de tenir la boca més aviat tancada, per no deixar escapar les aromes, evitant les copes “balon”. Les copes de formes més rodones i/o de tulipes pels vins tranquils, de flauta pels vins escumosos i amb formes petites i allargades pels brandis i aiguardents. 
Si voleu invertir en bones copes per a gaudir del vi poder comprar a www.riedel.com on trobareu copes adequades al vostre pressupost i gustos. 
 
La guarda de les copes és molt important. La neteja s’ha de fer amb aigua calenta sense detergents aromatitzants. En l’assecament s’utilitzaran tovallons o draps nets i sense perfum. S’ha d’evitar conservar-les cap per avall sobre una superfície, ja que poden agafar olors (metàl·lics, a fusta, humitat, etc.). Si guardeu les copes en una capsa de cartó comproveu que no facin olor de cartó.
A la taula per poder observar el color del vi hauríeu de tenir unes estovalles blanques o bé uns tovallons blancs ( que poden ser de paper) per poder mirar el color del vi de la copa contra una superfície el més neutre possible, per tant, blanca. També pot estar bé tenir unes llibretetes per a cada tastador perquè puguin prendre notes durant el tast i si li voleu donar un aire més professional podeu fer servir una fitxa de tast (a internet en trobàreu fàcilment) per tenir un guió dels passos a seguir durant la cata de vins.
Tingueu preparat un llevataps adequat i si obriu ampolles molt velles, compreu un llevataps de làmines per poder enfrontar-vos a taps trencats o taps visualment molt fràgils.  
 

El tast, definició

Definim què és tastar perquè una cosa és beure i l’altre és tastar:     
Emile Peynaud: “ consisteix a tastar AMB ATENCIÓ un producte del qual en volem apreciar la seva qualitat; es tracta de sotmetre’l als nostres sentits (gust i olfacte) i conèixer-lo buscant els seus diferents defectes i qualitats, amb el fi d’expressar-los; el tast és estudiar, analitzar, descriure, jutjar i classificar”
Resumint, l’Emile (fou un gran enòleg Francès) ens diu que ens hem de fixar en el color, olorar la copa i després fer un glopet de vi per veure com es comporta en boca.
Trobem dos tipus de tast de vins:
Tast hedonista: El tastador es limita a explicar el plaer o el desgrat experimentats en tastar un vi.
Tast analític: És més complex, consisteix a detectar i expressar les sensacions percebudes d’un vi; la seva intenció és precisar les seves particularitats, composició i el seu equilibri.
 
Decidiu vosaltres quin tipus de les dues cates de vins voleu fer, però per començar us recomanaria fer un tast hedonista i a mesura que aneu aprofundint en els tastos ja veureu com aneu als tastos analítics.  Per organitzar un tast seguint un mètode ordenat, distingim tres fases: el tast visual, l’olfactiu i el gustatiu. 
 
Tast de vins visual
Procediment: S’agafa la copa pel peu i s’inclina cap endavant , i en aquesta posició s’observa a través del vi i sempre sobre un fons blanc per evitar alteracions en el color.
 
Informació que aporta: El color ens pot donar una idea del cos, de l’edat i de l’estat del vi.
Quan s’observi el color del vi, a part d’identificar-lo, cal buscar en ell:
 
La intensitat. Ens aporta informació sobre el cos del vi. Com més intens sigui el color d’un vi més cos tindrà. En els vins blancs el color és més pàl·lid o més intens. En els negres la dificultat és major i es mesura per la seva major o menor transparència.
 
El matís o tonalitat. Ens informa sobre el grau d’evolució del vi. El matís està influenciat per l’edat del vi, però també ho pot estar per la varietat, el sistema d’elaboració i la conservació.
 
En l’aspecte visual també haurem de tenir en compte:
 
La limpidesa. Veiem si el vi té o no partícules en suspensió. Quan parlem de limpidesa s’ha de diferenciar entre la terbolesa deguda a una mala elaboració del vi i que es considerarà un defecte del vi i els pòsits que poden sedimentar de forma natural al llarg del seu envelliment.
 
La fluïdesa. Fa referència a la viscositat que s’observa en remenar el vi a la copa, i que apareix en forma de “llàgrimes o cames en el vi” que descendeixen per les parets de la copa. Com més gruixudes i lentes descendeixin, menys fluid estarà el vi. A major concentració de glicerol o sucres, major viscositat.
 
Presència de gas carbònic. Durant la fermentació alcohòlica el sucre es transforma en alcohol, però també es genera carbònic. Un cop el vi ja està elaborat sempre queda en ell una quantitat de gas carbònic. Segons el tipus d’elaboració, la quantitat de carbònic serà major o menor.
 
Tast de vins olfactiu
Anàlisi olfactiva
Per percebre les aromes que pot contenir un vi se segueixen tres passos bàsics:
1. Olorar el vi de la copa en repòs.
2. Remenar la copa i a continuació olorar-la. Amb l’agitació augmentem l’evaporació de les aromes, i per tant la intensitat aromàtica.
3. Quan la copa estigui buida també és interessant olorar-la. A la copa quedarà una fina pel·lícula de vi que en contacte amb l’aire patirà una forta evaporació d’aromes.
 
Via retronasal: És un conducte que uneix el nas amb la boca i ens permet olorar el vi quan es troba a la boca.  
A més a més, el vi a la boca s’escalfa i podem percebre noves aromes a causa d’una major evaporació.
 
A què fa olor el vi?
Les aromes segons el seu origen es poden classificar en:
 
Primàries o varietals. Són  aromes que provenen del raïm i característiques de cada varietat. Dos vins elaborats amb una mateixa varietat poden tenir matisos diferents per a la zona i el tipus de cultiu, en un terreny i un clima característic.
Secundàries o de fermentació. Són aromes que es generen en els processos de fermentació del vi, tant en la fermentació alcohòlica com en la fermentació malolàctica. 
El tipus de cultiu, els tipus de llevats utilitzats, la temperatura de fermentació, el contacte del vi amb l’aire, el recipient usat en la fermentació, etc.
 
Terciàries o bouquet. Són aromes de criança, per tant, només es trobaran en aquells vins envellits, sigui en bota o en ampolla. Tenim dos tipus de bouquet:
Bouquet d’oxidació: Apareix en els vins envellits en contacte amb l’aire, normalment a l’interior de botes, on predominen aromes que recorden a la poma, al codony, als fruits secs, a les espècies, etc.
 
Bouquet de reducció: Apareix quan els vins han estat envellits en absència d’aire, el sistema més fet servir és l’envelliment en ampolla. Són aromes molt vulnerables en contacte amb l’aire.
 
Tast de vins gustatiu
La llengua és l’òrgan del gust, on estan situats els receptors gustatius (petites protuberàncies anomenades papil·les gustatives) que contenen els terminals nerviosos específics dels sabors.
 
El sabor dolç, el detectem a la punta de la llengua.
El sabor àcid es reconeix a les bandes laterals i sota la llengua.
El sabor salat es nota a les vores de la llengua.
El sabor amarg apareix a la part posterior de la llengua.
 
La zona central de la llengua, no percep sensacions saboroses, però sí que percep sensacions tàctils, tèrmiques o àlgiques.
En posar-nos el vi a la boca, distingim uns estadis; l’atac, l’evolució i la impressió final.
 
Com ho fem: S’agafa la copa sempre pel peu o per la cama i es tasta. S’ha d’evitar agafar-la pel cos, ja que el vi podria escalfar-se i les percepcions canviarien. És important que a la copa hi hagi sempre el mateix volum de vi. S’ha de moure per tota la boca amb la llengua entre uns 2–3 segons, després es pot realitzar una lleugera aspiració d’aire, fent-lo passar entre el vi que tenim a la boca, per exaltar aromes i possibles defectes. 
 
Com organitzar i seleccionar els vins pel tast
A l’hora d’organitzar la cata de vins podem fer-ho amb multitud de vins. Podeu organitzar un tast de vins negres, un tast de vins blancs, un tast de vins d’una determinada Denominació d’Origen, (vins del Priorat, de Montsant, del Penedès, etc) o vins d’alguna varietat concreta (de xarel·lo, de garnatxa, ull de llebre, Cabernet Sauvignon…)
 
Podeu comprar un vi jove, un amb una mica de criança en fusta i un vi vell de llarga criança. Podeu fer un tast d’escumosos (cava, corpinnat, clàssic penedes, ancestrals…), teniu molta feina al davant, i el millor de tot és que mai l’acabareu, sempre tindreu nous vins per descobrir.   
     
L’ordre dels vins adequat en el tast és començar per vins més suaus i acabar amb els vins potents (blancs lleugers, blancs amb criança, escumosos, negres lleugers, negres vells i vins dolços).
 

Temperatura de consum

Les temperatures de servei i consum aconsellades (sempre qüestionables fent referència al gust personal) per un bon desenvolupament aromàtic són:
Vins blancs joves secs: Entre 8 i 10ºC. Temperatures més altes ressalten la sensació alcohòlica i més baixes els caràcters àcids.
Vins blancs de criança: Entre 10 i 12ºC per ressaltar les aromes terciàries.
Vins blancs dolços i semidolços: Entre 6 i 8ºC per ressaltar la combinació entre les sensacions dolces i les afruitades.
Vins rosats: Entre 8 i 12ºC segons s’assimilin més a blancs o a negres, per expressar la finor i l’expressió tànnica.
Vins negres joves: Entre 13 i 16 ºC ressaltant aromes primàries.
Vins negres criats: Entre 15 i 16ºC donaran la seva màxima expressió pel que fa a cos, arrodoniment tànnic i bouquet.
Escumosos: Entre 6 i 10 ºC  s’aconsegueixen les expressions aromàtiques ideals.
 
Els cops de temperatura són nefasts per al vi. Mai s’ha de refredar ràpidament un vi al congelador. El millor és condicionar-lo en una glaçonera amb aigua i glaçons.
 

Quina és la vida d’un vi?

Aquesta relació és purament orientativa, va lligada a l’anyada, a la varietat, a l’elaboració i es pressuposen unes condicions de conservació correctes.
Vins blancs joves: Cal que siguin consumits dins el primer any per apreciar-ne tota l’expressivitat aromàtica.
Vins blancs de criança: Poden mantenir-se bé i àdhuc millorar durant 3 o 4 anys.
Vins rosats: consumir dins dels 6 o 12 primers mesos.
Vins negres novells: Dins del període fins que surti la propera collita.
Vins negres joves: Fins a dos anys.
Vins negres amb criança: Els millors poden arribar fins a quaranta anys. Aquests, però, són veritablement excepcionals.
Escumosos: Dins del primer any a partir del degollament. És bo, ja que en les etiquetes del cava no sol aparèixer l’anyada, conèixer l’edat. Cada vegada, però, hi ha més escumosos d’alta qualitat que es mantenen bé durant més temps.
Vins dolços: Depenent del tipus, des d´un any fins a més de cent anys.
 
El celler a casa
Si clarament no es pot disposar en l’àmbit domèstic d’un celler en condicions és preferible no guardar vi que, amb seguretat, es deteriorarà. Només cal muntar-lo quan es disposi de tots els condicionants bàsics i imprescindibles.
 
Aquests condicionants són:
Posició horitzontal per a tots els vins de guarda. 
Absència de sorolls i vibracions.
Llum escassa.
Humitat relativa entre el 60 i el 75%.
Absència d’olors.
Temperatura constant entre 14 i 16 ºC
 
Actualment, tenim diferents opcions a l’hora d’emmagatzemar el vi. Trobem armaris climatitzats, o bé, si disposem d’una habitació, l’aïllarem tèrmicament i hi podem posar un climatitzador per a mantenir una temperatura constant de 15º C i una humitat del 70%.